ingezonden breng je stem uit

De straten kleuren blauw, groen, rood, wit en geel. Dan heb ik het niet over het rondzwervende confetti van het carnaval van vorige week, maar over de partijleden die stemmen proberen te ronselen. De D66-ballonnen, PvdA-rozen, CDA-vlaggetjes, SP-paraplu’s en Lokaal Alternatief-kwarktaartjes zijn niet aan te slepen. Allemaal proberen ze op deze manier stemmen te trekken voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

Zolang ik mij kan heugen heb ik stemmen altijd iets magisch gevonden. Je loopt een hokje in, kruist een naam aan met een rood potlood, gooit het biljet in een container en na een paar weken zit er een nieuw bestuur. Nou slaat mijn D66-stem in een CDA-enclave natuurlijk nog geen deuk in een pakje boter, maar het is het idee dat je mag stemmen waar het mij om gaat.

Zo hoorde ik afgelopen week iemand zeggen: “Ik ga niet stemmen, want stemmen haalt toch niks uit.” Dit klonk mij enorm vreemd in de oren. Inderdaad jouw ene stem doet niet veel, maar een verzameling van alle stemmen kan zorgen voor een metaforische aardverschuiving. Niet stemmen is zonde van de stem. Daarentegen vind ik het je goed recht dat je niet gaat stemmen, zolang je na de verkiezingen niet gaat lopen zeuren dat je erop achteruit gaat. Als je verandering had gewild, dan had je maar moeten gaan stemmen. Dit is zeker het geval bij de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is het onderdeel van de overheid wat het dichtst bij de mensen staat. Het is het orgaan dat het meeste te maken heeft met je directe omgeving en omstandigheden. Wil je iets veranderen, dan moet je zeker tijdens de gemeenteraadsverkiezingen je stem uit brengen. Doe je dit niet, dan zal die gebalde vuist, die je vanwege je woede richting de overheid steekt, in je eigen mond belanden.

Een goed voorbeeld hiervan is het referendum voor een grondwetswijziging in Egypte. De tegenstanders van deze wijziging hadden hun volgelingen opgeroepen om het referendum te boycotten. Met als gevolg, dat alleen de voorstanders van de grondwetswijziging naar de stembussen gingen en daardoor de wijziging er met een absurde meerderheid er doorheen kwam. Vandaar dat ik me afvraag of niet stemmen wel de juiste tactiek is om jouw mening te vertegenwoordigen.

Natuurlijk snap ik dat veel mensen denken dat hun stem vervaagt in het spervuur van andermans stemmen of dat hun stem zelfs wordt verdraaid in een wirwar van corruptie. Dit is zeker het geval in Afrikaanse landen, waar dictators de dienst uit maken. Ook zijn er landen waar de verkiezingen een stuk “democratischer” gaan. In Noord-Korea staat er maar één naam op het biljet en kan je ja of nee antwoorden. Ook dit keer heeft in heel Noord-Korea niemand tegen de regering gestemd. Zelfs dichter bij huis is het niet helemaal zuivere koek. Op het Oekraïense schiereiland de Krim komt een referendum voor aansluiting bij Rusland. Laat het nou net zo zijn dat toevalligerwijs het bestuur op de Krim vorige week is vervangen voor een pro-Russisch bestuur. Hierdoor begin ik het idee te krijgen dat dit referendum niet geheel eerlijk zal verlopen. Dit soort apenstreken zijn in Nederland ver te zoeken.

Vandaar dat ik toch iedereen oproep om naar de stembussen te trekken op 19 maart. Het is onmogelijk om het excuus te gebruiken dat er toch niets zal veranderen. En als je dan besluit niet te gaan stemmen, dan moet je vier jaar lang je mond houden over de gemeente. Zelfs als de plantsoenendienst om zes uur ‘s ochtends de perkjes komt snoeien als jij nog in je bed ligt te ronken. Je had het immers zelf in de hand om hier wat aan te doen. Om maar even een oude postbus 41 quote te gebruiken: “Een betere wereld begint bij jezelf.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.