goos lier cultuurhistorischewaardenkaart

Als u wordt verteld dat die oude sloot achter uw huis een restant blijkt te zijn van een slotgracht van een kasteel met meer dan 100 kamers dan kijkt u vanaf dat moment altijd met andere ogen naar de ‘kikkersloot’. Dit is niet zo maar een voorbeeld, maar dit komt dus voor in Salland (landgoed Hagenvoorde aan de Keppelweg te Elshof). En zo zijn er tal van situaties te vinden in Salland die heel interessant worden als je het bijbehorende verhaal kent.

Studenten van Saxion hebben donderdag 20 maart via een presentatie bij de gemeente Olst-Wijhe het project de Cultuurhistorische waardenkaart Olst-Wijhe afgesloten. Het project is uitgevoerd door (oud-)studenten van Saxion en de externe deskundige, Piet Ziel, in opdracht van de gemeente Olst-Wijhe. Het is een uniek project omdat er vanaf januari 2012 in vier fases in verschillende samenstellingen aan gewerkt is door studenten van de opleidingen Ruimtelijke Ordening en Planologie, Archeologie en Stedebouwkundig Ontwerp. Burgemeester Strien is zichtbaar ingenomen met het mooie rapport. Het rapport, meet veel kaarten, schematische schetsen en foto’s, kan dienen voor veel inspiratie bij nieuwbouwplannen en andere activiteiten in de gemeente Olst-Wijhe. Inspiratie om cultuurhistorische waarden in de plannen beter te benutten of op z’n minst te voorkomen dat de waarden verdwijnen.

Maar hoe nu verder. Er komen nieuwe wethouders aan. Uiteraard vinden we vanuit Saxion dat deze wethouders het rapport goed moeten gebruiken. We hebben daar plannen voor bedacht. We gaan na in hoeverre lokale historische verenigingen kunnen worden betrokken bij het tussen de oren krijgen van de cultuurhistorie bij de wethouders en ambtenaren. Zo gemakkelijk is het niet. Als een initiatiefnemer met een plan komt en je pakt dan de cultuurhistorische waardenkaart er plichtsmatig bij, dan werkt het niet. Het gaat er om dat de wethouders, ambtenaren en raadsleden vooraf hun gedachten hebben laten gaan over wat cultuurhistorie kan betekenen, zodat er tijdens de behandeling van initiatieven meer gevoel is voor cultuurhistorie en kansen niet onnodig worden gemist.

Maar als nu de nieuwe wethouder vindt dat cultuurhistorie alleen maar lastig is. Wat dan? Dan zou ik toch willen zeggen dat slim omgaan met cultuurhistorische waarden niet altijd veel geld hoeft te kosten en wat nog veel belangrijker is, het levert geld op. Huizen worden meer waard en toeristische ondernemers kunnen hun voordeel er mee doen. Er zullen ook andere bedrijven zijn die het prettig vinden in een mooie omgeving gevestigd te zijn en bereid te zijn naar Salland te verkassen.

Goos Lier,

Werkzaam bij Saxion Hogeschool, Kenniscentrum Leefomgeving

g.lier@saxion.nl, 06-13255919, staging2.saxion.nl/leefomgeving

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.