gemeente onderzoekt eekhoornzaak

“Na de melding hebben we de werkzaamheden direct gestopt en hebben we onderzoek laten doen,” stelt een woordvoerder van de gemeente Raalte. “Uit het onderzoeksrapport bleek dat er in de boom geen nesten van eekhoorns of vogels zaten. Er is zelfs met een boomcamera in alle holtes van de boom gekeken. Toen daar niks in aangetroffen werd, was de conclusie dat de kap kon doorgaan.”

Een jammerlijke fout, want toen de motorzaag in de stam van de boom werd gezet, vluchtte de moeder van de eekhoorntjes uit het nest. Toen een hijskraan de top van de boom omhoog tilde, viel er een jonge eekhoorn te pletter op de grond.

“Er bleek dus helaas toch een eekhoornnest in de boom te zitten, dat bij de inspectie niet is aangetroffen. Enorm spijtig,” stelt de woordvoerder. “Wij zullen contact met de buurtbewoners en het bedrijf dat het onderzoek gedaan heeft zoeken. Dit is absoluut aanleiding om meer onderzoek te doen. We willen een goed beeld krijgen hoe dit is gegaan.”

De woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het bedrijf dat het onderzoek in de boom heeft gedaan, gecertificeerd was om dit soort onderzoeken te doen. “We gaan de betrokken partijen polsen en hopen binnenkort de vragen die we nu hebben te kunnen beantwoorden.”

Een buurtbewoner ontfermde zich na de kap van de boom over het eekhoornnestje, nadat het vermoeden rees dat er een uur na het ontdekken van het nest, nog geen actie was ondernomen. “Toen heb ik de dierenbescherming gebeld, die me vervolgens doorverwees naar de eekhoornopvang in Enschede,” vertelde de buurtbewoner ons eerder. “Van hen kreeg ik advies: Ik moest een doos pakken met een aantal doeken erin en daar het hele nest ineens inleggen. Samen met een warme kruik, want onderkoeling zou onherroepelijk tot hun dood leiden.”

Vervolgens zijn de jonge diertjes door de Enschedese opvang opgehaald. Toen we vanmiddag informeerden bij de opvang in Enschede hoe de diertjes er aan toe waren, kregen we te horen dat ze alle drie al waren overleden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.