Home / archiefcentraal / eerste strobalen geplaats tijdens workshop

eerste strobalen geplaats tijdens workshop

Bij ‘t Natuurlijk Huus in Raalte zijn vrijdag de eerste strobalen geplaatst tijdens een workshop ‘strobalenbouw’. Het nieuwe lokaal bij ‘t Huus wordt opgetrokken van strobalen, omdat die een enorm hoge isolatiewaarde hebben. De ruimte kan straks met een simpel straalkacheltje verwarmd worden.

Tijdens de workshop kregen deelnemers eerst informatie over strobalenbouw van stromeester Rens Borgers. Die vertelde onder meer over de hoge isolatiewaarde, over het feit dat stro heel simpel uit de directe omgeving gehaald kan worden en dat het een natuurlijk product is dat je ieder jaar weer opnieuw kunt verbouwen. Rogge en gerst verbouwen is ook nog eens goed voor de biodiversiteit, dus goed voor de bijenstand.

Ook hielp Rens Borgers fabels de wereld uit als dat stro zou gaan verrotten en dat je er muizen mee aantrekt. Verrotten doet het niet omdat je aan de onderkant eerst een borstwering metselt. Muizen trekt het niet meer of minder aan dan reguliere bouwmethoden, omdat stro geen voedsel is. Stro is niet meer dan een restproduct.

Bouwen met stro is qua materiaalgebruik een stuk goedkoper, qua verwerken weer arbeidsintensiever. Alles met elkaar is het ongeveer net zo duur als regulier bouwen. Maar je hebt dan wel een natuurlijke omgeving geschapen waar het heel aangenaam verblijven is en de stookkosten gaan drastisch omlaag.

De nieuwe ruimte wil ‘t Natuurlijk Huus vanaf volgend seizoen inzetten als vergader- en cursusruimte. Samen met de huidige excursieruimte kunnen dan grotere groepen ontvangen worden, met meer mogelijkheden voor de hele dag vergaderen, lunch, diner of borrelen na die tijd.

Lees ook

GGD IJsselland verlengt registratiemogelijkheden voor gele boekje

ZWOLLE – GGD IJsselland ontving afgelopen week weer honderden mensen die nog graag een registratie …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.