eenheid realisatie legt een onzin ei

Samsom en Roemer gingen van de week verbaal op de vuist over de zorg. “Je moet stoppen met bezuinigen”, zei de SP’er. “We stoppen met bezuinigen als het gaat om de handen aan het bed, maar er moet in het management nog zo veel minder geld over de balk”, antwoordde de PvdA’er.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren. We plaatsen dit artikel ook op Facebook, daar kun je ook reageren. Dat zeggen we vooral tegen politici, die – naar verluid – liever niet discussiëren in een omgeving waar dat anoniem kan.

We zijn eens op zoek gegaan naar mogelijke bezuinigingen. Niet in de zorg, maar bij gemeenten. Want de verkiezingen komen er aan.

Op de site van de gemeente Olst-Wijhe troffen we een nieuwsrubriek. De gemeente Olst-Wijhe faciliteert nieuws! Daar valt snel op de bezuinige. Het is complete onzin nieuws te brengen op de site van de gemeente want het is knip- en plakwerk van bloedeloze informatie waar je geen bezoekers mee trekt. Het is rechtstreeks gegapt, dus zo paracommercieel als de neten. En dan wordt er ook nog eens gegapt van Wegener, een buitenlandse partij die de lokale journalistiek in hoog tempo de nek omdraait.

Op de site van Deventer kwamen we een pagina teen met “het laatste nieuws over de Jos Fleskes Scootmobieloefenbaan in het Godebaldpark. In mei 2013 is er voor het eerst een oefendag bij PW Janssen in Colmschate georganiseerd. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de data van de speciale oefendagen? Bezoek deze pagina dan regelmatig.”

Ja, ja, wedden dat dat niet werkt? Zo’n service moet de gemeente niet aanbieden, dat moet een zorginstelling maar doen, als het sowieso nodig is. Mensen zijn niet gek of zo! Die leren liever van de kinderen hoe dat moet, dan dat ze iedere week even naar die pagina gaan. Wegbezuinigen.

In Dalfsen hebben ze een vekiezingskrant uitgebracht in taal die je kunt begrijpen! Het is de krant voor laag geletterden. Je zou denken dat je ook de andere mensen in begrijpelijke taal wil benaderen. Maar dat kunnen ambtenaren en politici al lang niet meer. Jammer, want anders had je geen extra verkiezingskrant uit hoeven geven. En wat er meer van is: hoeven laaggetterden er straks na de verkiezingen niets meer van te snappen? We schrokken bovenal nogal van de tekst in de krant. Laag geletterdn worden in Dalfsen blijkbaar voor infantiel gehouden:

“Nederland is een democratie. In een democratie mogen alle mensen vanaf 18 jaar stemmen. Wij mogen kiezen welke personen er in de gemeenteraad komen. De gemeenteraad beslist over de plannen met jouw gemeente.”

Laaggeletterden, je mag ze met ‘je’ aanspreken en als onnozelen behandelen. En die ‘wij’, moet dat niet ‘jij’ zijn?

In Raalte schijnt een ‘Eenheid realisatie/team samenleving’ te bestaan. Die lanceert ‘een nieuwe gekantelde website’ waar het ‘sociaal loket’ achter schuil gaat. Hou maar op, zou je denken, het geeft nu al het gevoel van kruiwagens met geld die rechtstreeks in het kanaal gekieperd worden. Maar we zijn er nog niet: De nieuwe website houdt rekening met de compensatieplicht, de zelfredzaamheidsmatrix en de drieslag (ZESALA) van Zelf doen, Samen doen en Laten doen.

Je zou denken dat veel overbodigs is wegbezuinigd in crisistijd. Maar de geldverspilling bestaat dus nog. De eenheid realisatie… Je stelt je vier man/vrouw voor, allemaal parttime, nooit tegelijk aan het werk behalve tijdens de wekelijkse vergaderochtend om maandag, half tien te starten want eerst de kinderen naar school. Manager (80% FTE), twee plaatsvervangend managers, eentje voor ‘realisatie’ en eentje voor ‘samenleving’ en nummer vier is het secretariaat dat iedere week een agenda maakt, de notulen uitwerkt die niemand leest en nakomt en voor een vergaderruimte met koffie zorgt.

In zo’n vergaderzaal is de gekantelde website bedacht, die moet leiden tot een sociale kaart waar clubs zelf hun bestaan op moeten zetten. Maar gebruikers gaan er niet komen, want ‘een sociale kaart’ is niet wat gebruikers zoeken, dat is iets wat overheidsinstanties graag zien. Die denken namelijk dat de burger daar naar op zoek is. Maar een burger die een voetbalclub zoekt, die googlet op voetbalclub en als die een dokter wil, zoekt die op dokter. Dames, heren van de ‘eenheid realisatie’, google ís de sociale kaart.

Laten we tegenover al die overheidsonzin eens wat communicatie-marketing zetten: GGG, gewin, genot en gemak. Of ‘what’s in for me’. Wat heb ik er aan. Wat te denken van siting forward en leaning backwards, actief voorover zitten achter de pc of lui achterover hangen in de bank. Schrijven in chunks, optimaal gebruik maken van archivering en dossiervorming. Met die ingrediënten op tafel, zou iedere gemeentesite er heel anders uitzien, zouden gemeenten heel andere dingen oen en zou er heel wat minder belastinggeld verspild worden.

Dus ja, er kan nog heel wat bezuinigd worden. Niet op de uitvoering, maar op het management.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.