een lijstcombinatie wat is dat precies

PvdA Raalte en Groen Links Raalte zijn een lijstcombinatie aangegaan. “Wat houdt dat in?” luidde een vraag in onze mailbox. Omdat we dat zelf ook niet exact wisten, gingen we op onderzoek uit. Worden de stemmen van PvdA en GroenLinks samen opgeteld, zodat GroenLinks in de gemeenteraad kan belanden dankzij stemmen van de PvdA? Nee, zo werkt het dus niet.

GroenLinks moet eerst op eigen kracht één zetel halen. Dat doen ze door de kiesdrempel te halen. Deze wordt berekend door het totaal aantal stemmen dat is uitgebracht te delen door 25 (het aantal zetels in de raad). Als ze niet genoeg stemmen krijgen, vervalt de lijstcombinatie. Als ze wel genoeg stemmen halen wordt bij de verdeling van de restzetels de lijstcombinatie als één partij beschouwd.

De restzetels worden op de volgende manier verdeeld bij lijstcombinaties. Eerst rekenen ze uit hoeveel stemmen de hele combinatie overhoudt na de eerste toekenning van de zetels. Wat hier uitkomt is het overschot. De restzetels worden dan verdeeld in de volgorde van de grootste overschotten. Dus degene die de meeste stemmen overheeft na de eerste ronde krijgt de eerste restzetel. Iedere partij kan dan maar één restzetel krijgen.

GroenLinks en PvdA gaan een lijstverbinding aan omdat de kans dat de restzetel naar een van de twee gaat dan groter is dan dat de zetel bijvoorbeeld naar een rechtse partij gaat.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.