d66 raalte wil actie tegen zwerfvuil

D66 wil dat Raalte actie onderneemt in de strijd tegen zwerfvuil. Naar aanleiding van het artikel op deze site, waarin we meldden dat de campagne tegen zwerfvuil een stille dood was gestorven, schreef de partij een brief aan het college van B&W.

Zo wil D66 weten welke acties het college uitvoert om de hoeveelheid zwerfvuil te verminderen. Ook wil de partij weten wat de gemeente samen met de politie doet, bijvoorbeeld boetes uitdelen. Tenslotte vraagt de partij of er afspraken met scholen zijn over educatie rondom zwerfvuil.

“Verwijderen van zwerfafval moet tijdig gebeuren, maar beter is het weggooien van afval in de openbare ruimte te voorkomen,” stelt de partij.

Vorige week publiceerden we dat de grootse campagne tegen zwerfvuil die de gemeente Raalte in 2009 startte, een stille dood was gestorven. Raalte haalde in 2008 en 2009 alles uit de kast om het zo schoon mogelijk te maken.

“De campagne zelf loopt niet meer maar er zijn wel verschillende elementen uit de campagne die navolging hebben gekregen, omdat deze elementen hun werking aangetoond hadden,” laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. De hoeveelheid zwerfafval is echter niet minder geworden. Wel worden de zogenaamde snoeproutes nog steeds met regelmaat schoongemaakt.

In het centrum van Raalte werden tijdens de campagne extra ledigingsrondes van de vuilnisbakken ingevoerd om volle vuilnisbakken te voorkomen. Bij de reguliere veegrondes in het centrum lopen medewerkers mee om afval uit hoekjes en plantsoenen mee te nemen.

De gemeente stelt vooral het effect van het extra reinigen in het centrum en op de snoeproutes is duidelijk zichtbaar ten opzicht van de situatie voorafgaand aan de campagne. “Twee monitoringsverslagen na het invoeren van de maatregelen laten hetzelfde beeld zien,” laat de gemeente weten. Maar ook: “De hoeveelheid zwerfafval is nagenoeg hetzelfde gebleven.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.