column rabobank salland samen duurzaam

Als u mij vraagt naar mijn persoonlijke visie op duurzaamheid, dan wil ik die graag met u delen. Ik vind het heel belangrijk dat we met ons allen zuinig zijn op onze wereld en haar grondstoffen. Grondstoffen zijn eindig en daarom juich ik alle initiatieven op het gebied van duurzaamheid van harte toe. Bedrijven die daarin flink investeren, er innovatief mee bezig zijn, op de lange termijn kostenbesparend werken en nieuw werk creëren zijn onze garantie voor de toekomst van onze kinderen.

Rabobank Salland opereert in een regio met veel maakindustrie. Daarmee is duurzaamheid een bijzonder belangrijk onderwerp voor ons. En we laten dat graag op verschillende terreinen zien. Zo waren we begin februari aanwezig op het event Cleantech Tomorrow voor de Stedendriehoek in de Deventer Schouwburg. Rabobank Nederland verzorgde een workshop met als thema ‘Circulaire economie: kansen en uitdagingen voor ondernemers’. De kern van onze boodschap daar was dat grondstoffen en materialen meer dan één keer kunnen worden benut. En dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan het terugwinnen van afvalstromen.

In onze regio zijn verschillende bedrijven aan te wijzen die dit idee van de circulaire economie al langer hebben omarmd. Zo zijn er bedrijven die in hun productieproces veel warmte produceren en deze weer op andere terreinen opnieuw gebruiken. Auping is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat goed heeft nagedacht over hergebruik van materialen. De beddenfabrikant uit Deventer investeert al langer in een duurzame toekomst en is sinds 2012 Cradle to Cradle gecertificeerd. In deze aanpak is sprake van een oneindige kringloop van materialen: zo worden bijvoorbeeld oude matrassen retour genomen en deze dienen weer als grondstof voor nieuwe producten.

Kennisontwikkeling

Wat kunt u als gemiddelde MKB-ondernemer met een onderwerp als duurzaamheid? Hoe wordt voor u de praktische toepasbaarheid duidelijk? Bij de beantwoording van die twee vragen kan de Rabobank een belangrijke rol spelen. Allereerst krijgen duurzame initiatieven van leden en klanten voorrang bij de toegang tot kapitaal en de Rabobank beloont die met materiële financiële prikkels. Ook stelt de Rabobank toonaangevende strategische duurzaamheidskennis ter beschikking van haar klanten. En last but not least vormt Rabobank Salland met haar klanten netwerken die gericht zijn op lange termijn relaties en op de versnelling van duurzame ontwikkelingen. Ik vind het belangrijk dat we kennisontwikkeling stimuleren over duurzaamheidsonderwerpen: een veilige en duurzame voedselvoorziening, schone productiemethoden en de bevordering van lokale betrokkenheid. Dat doen we bijvoorbeeld door actief mee te denken met de Deventer Energie Coöperatie. De doelstellingen van deze coöperatie zijn de bevordering van een doelmatig en efficiënt energiegebruik en het gebruik van duurzame energie. Doelstellingen die de Rabobank als coöperatie én kennisbank graag mee helpt realiseren. Samenwerking is in deze ook weer het sleutelwoord. Uw collega’s staan voor dezelfde uitdaging en uw leveranciers en afnemers ook. Door samenwerking ontstaan nieuwe inzichten en daarin levert de Rabobank vanzelfsprekend met veel plezier een bijdrage. Samen met u willen wij werken aan deze duurzame toekomst.

Ed den Besten

directievoorzitter Rabobank Salland

Rabobank Salland

telefoon: (0570) 50 84 44

e-mail: bedrijven@salland.rabobank.nl

internet: staging2.salland.rabobank.nl

Twitter: staging2.twitter.com/RabobankSalland

YouTube: staging2.youtube.com/RabobankSalland

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.