cda wil toeslag kleine verzorgingstehuizen

Het CDA wil dat er een ‘kleine-zorgcentra-toeslag’ komt, net zoals dat voor de kleine scholen is gebeurd. Mona Keijzer gaat daar een motie voor indienen, mede op verzoek van het CDA in Raalte. Gedachte achter de toeslag is dat kleine verzorgingscentra langer kunnen open blijven.

Mona Keijzer gaat de motie dinsdag – vandaag – indienen. Dat heeft Keijzer maandag tijdens een bezoek aan CDA Raalte laten weten. Keijzer bezocht maandag het Annahuis in Raalte om samen met belangstellenden te discussiëren over politiek belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden op het gebied van zorg, wonen en welzijn.

Mona Keijzer, Tweede Kamerlid voor het CDA, gaf aan dat ze van mening is dat het huidige kabinet doorschiet: “van deze regering moeten mensen die zorg nodig hebben langer thuisblijven, maar wordt er wel 40% bezuinigd op de thuiszorg”.

“Raalte kent gelukkig noaberschap”, volgens lijsttrekker Elly van Steen, “dit koesteren wij als CDA Raalte. Vrijwilligers en mantelzorgers leveren een zeer grote bijdrage aan de leefbaarheid van Raalte. CDA Raalte vindt dat we niet nog meer kunnen vragen aan mantelzorgers en vrijwilligers”.

Keijzer had ook nog een primeur in Raalte. Mede door de roep van CDA Raalte om aandacht te geven aan leefbaarheid in combinatie van voorgenomen sluiting van kleine zorgcentra gaat ze namens de CDA Tweede Kamerfractie dinsdagmiddag 4 maart een motie indienen om te pleiten voor een ‘kleine-zorgcentra-toeslag’.

De CDA Tweede Kamerfractie gaat de regering vragen om meer aandacht voor kleine zorgcentra. Door het huidige kabinetsbeleid, dat is gericht op afbouw van zorg in verzorgingstehuizen, zullen deze tehuizen geheel of gedeeltelijk leeg komen te staan. CDA woordvoerder Zorg Mona Keijzer: “Dit heeft grote financiële gevolgen voor verzorgingstehuizen. Dat is op zich al ernstig, maar daarnaast is het ook een aanslag op de leefbaarheid van kleine dorpskernen. Net als bij de laatste kleine scholen en de laatste buurtsuper geldt dat een dorp dan veel méér verliest dan dat ene gebouw.”

Om de leefbaarheid van deze gemeenten te behouden en te bevorderen, zou voor de kleine zelfstandige zorgcentra een uitzondering gemaakt moeten worden in het voorgenomen beleid op de langdurige zorg. Keijzer wil dat het kabinet een ‘kleine-zorgcentra-toeslag’ invoert, net zoals dat voor de kleine scholen is gebeurd. “We hebben signalen dat verschillende zorgvastgoed-eigenaren dreigen om te vallen. Ze kunnen de leegstand simpelweg niet betalen. Bij kleine kernen speelt ook mee dat daar juist de sociale contacten zo goed zijn. Het is toch zonde als dat verloren gaat.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.