burgemeesters willen grotere gemeenten

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren. We hebben dit artikel ook op [url=https://staging2.facebook.com/SallandCentraal]Facebook geplaatst[/url], daar kun je ook reageren. Dat zeggen we vooral tegen politici, die – naar verluidt – liever niet discussiëren in een omgeving waar dat anoniem kan.

Opvallend aan het NRC-onderzoek is dat vooral de VVD-burgemeesters voor grotere gemeenten zijn. VVD-ers zijn doorgaans ondernemend. Vanuit die positie is het wel logisch te beredeneren dat de grootte van huidige kleine gemeenten niet meer door de beugel kan. Maar met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur is de VVD ook wel weer een partij die pleit voor eigen volk.

Waarom zouden gemeenten die nu groot genoeg zijn, straks te klein zijn? Omdat alles op gebied van werk, werkloosheid, zorg en welzijn, dat nu nog op landsniveau wordt uitgevoerd, straks door gemeenten moet worden gedaan. Gemeenten zoeken achter de schermen al naar samenwerkingen. Zo komt de belastingbrief van Ommen al uit Hardenberg, die van Raalte en Olst-Wijhe uit Deventer.

Om het hoofd boven water te houden werken gemeenten nu dus al samen. Dat gaat soms openbaar, maar vaak zonder ruggespraak met de burger. Raalte, Olst-Wijhe en Deventer zijn al zo goed als een gemeente. Ommen en Hardenberg ook. Dalfsen-Ommen was een goede optie, maar Dalfsen-Hardenberg niet, dus zoekt die gemeente het in Staphorst en Zwartewaterland, om de steeds moeilijker klus te klaren. Hellendoorn flurt met Wierden en Rijssen-Holten.

Samenvoegen van gemeenten ligt zo gevoelig, dat je er niet fatsoenlijk over kunt praten. Daarom wordt het wat onttrokken aan het oog. Ander bekend fenomeen is dat iedere volgende discussie altijd bovenop de volgende komt en dat we nooit nog eens weer van voor af aan beginnen te denken. We noemen het ook herindeling, in plaats van indeling.

Is het niet zo dat gemeenten te klein zijn en provincies te groot? Simpele oplossing is ze allebei op te heffen en nieuwe eenheden te maken: gewesten als Salland, Vechtdal, Kop van Overijssel, Twente, zijn dan mooie bestuurseenheden. En geen dorp dat zich dan vijfde rad aan de wagen voelt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.