brandende borden wil wereldrecord breken

Stuntman Chuck Borden van Stuntcamp Raalte gaat zichzelf op 5 april twee keer in brand zetten om het eenjarige bestaan van Stuntcamp te vieren. De eerste keer is een stunt die gaat plaatsvinden in het dorp. Hier gaat hij proberen zo ver mogelijk te rennen in een brandend pak. ’S Avonds gaat hij een gevaarlijke recordpoging ondernemen. Chuck gaat dan proberen om 10 minuten in brand te staan.

“Op dit moment heeft Joe Tödtling uit Oostenrijk het record in handen, dit is een vriend van hem. Hij wil dat graag verbeteren. Daarnaast is zijn specialisme vuurstunts en bestaat Stuntcamp één jaar”, zegt Karin Borden, directeur van Stuntcamp.

Het belooft een spectaculair gezicht te zijn als Chuck bij zonsondergang gaat proberen om tien minuten in brand te staan. Hij krijgt een speciaal in Amerika gemaakt pak. Dit zal het vuur wel tegenhouden, maar je blijft het voelen volgens Karin. “Het is ook erg gevaarlijk. Hij mag namelijk bijna niet ademen als hij in brand staat, alleen als hij beweegt. Je ademt namelijk snel rook in. Zelf zegt Chuck dat het grootste gevaar is dat je zweet gaat koken.”

Het is dan ook niet makkelijk om tien minuten in brand te staan. Het pak waar hij in zit wordt met brandstof bespoten, maar dat is niet genoeg om tien minuten te branden. Daarom lopen er twee mensen mee om hem met brandstof te blijven besproeien. Daarnaast zijn er twee mensen met brandblussers die met hem meelopen. Dit zijn allemaal mensen van het Stuntcampteam. Naast al deze maatregelen staat de brandweer ook nog paraat.

Het is de eerste keer dat Chuck een recordpoging doet. Ze hebben het record aangevraagd bij het Guinness Book of Records. Om in aanmerking te komen moeten er twee partijen timen, alles moet gefilmd worden en er moeten foto’s opgestuurd worden. Als dan blijkt dat hij langer dan de 5 minuten en 41 seconden van Tödtling in brand stond, is hij de nieuwe wereldrecordhouder.

Volgens Karin is Chuck altijd bang voor stunts. “Dat is niet erg want dat houdt hem gefocust en veilig. Als een stuntman teveel zelfvertrouwen heeft gaat het vaak mis.” De huidige houder van het record komt ook bij de poging kijken. “Joe vindt het leuk om te zien of het lukt. Het zijn ook vrienden dus er is gezonde concurrentie. Als het Chuck nu lukt kan hij over een jaar ook weer proberen om het te verbeteren”, zegt Karin.

Naast de recordpoging organiseren ze meer activiteiten rond hun eenjarige bestaan. “We hebben ’s middags dan de stunt in het dorp. Daarna is vanaf 17.00 uur het Stuntcampfeest, hier is ook iedereen welkom. Er zal dan twee keer een stuntshow zijn, er komt een dansgroep, karaoke en er is eten en drinken. Daarna is er rond zonsondergang de recordpoging van Chuck”, zegt Karin. Het draaiboek is nog niet helemaal rond, maar het feest gaat op zaterdag 5 april plaatsvinden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.