bijzondere matthauspassion in vilsteren

Op zondag 6 april zingt vocaal ensemble Sequens in Vilsteren de Matthäus-Passion van Heinrich Schütz. De sobere toonzetting en Schütz’ gave om het woord tot klinken te brengen, maken deze Matthäus-Passion tot een bijzondere belevenis. Het concert begint om 15.00 uur in de Willibrorduskerk. De toegang is € 7,50. Na het concert is het landgoedcentrum geopend voor een drankje.

Uitgevoerd wordt de Historia des Leidens und Sterbens unseres Herrn und Heilandes Jesu Christi nach dem Evangelisten Matthäus. Heinrich Schütz (1585-1672) componeerde deze Matthäus-Passion rond 1666 in Dresden. Hij beperkte zich tot een letterlijke weergave van de hoofdstukken 26 en 27 van het evangelie van Matteüs, zonder enige toevoeging van koralen of aria’s. De solistische recitatieven worden slechts afgewisseld met meerstemmige koorgedeelten, waarin de hogepriesters en schriftgeleerden, de discipelen, het volk etc. aan het woord komen. De enige vrijheid die Schütz zich heeft veroorloofd, is de toevoeging van een Introïtus en een slotdeel, waarvan overigens niet vaststaat dat het van de meester zelf is.

Sequens is een vocaal kwintet, bestaande uit zangers die individueel amateurs zijn, maar gezamenlijk een professioneel ensemble vormen. Tot de vaste bezetting van Sequens horen Ceciel van der Zee en Gera van der Hoek (sopraan), Joop Verburg (altus), Han Warmelink (tenor) en Rein van Dijk (bas).

Speciaal voor dit concert is het kwintet uitgebreid met drie mannenstemmen: Klaas Lyklema (altus), Jos Marcus (tenor) en Michiel de Vries (bas). Sequens heeft meer dan 450 optredens verzorgd in kerken en concertzalen, in muziektheaters en tijdens culturele manifesta­ties, van Texel tot Sarajevo en van Arnhem tot Albanië. Het ensemble was in al die jaren regelmatig te beluisteren op de landelijke radio en tv-zenders en scoorde hoog op diverse festivals, zowel in het lichte als in het klassieke repertoire. Meer info over dit ensemble is te vinden op staging2.sequensinfo.nl

Dit is het laatste landgoedconcert van het seizoen 2013-14. Toegangskaarten à € 7,50 en programma zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk. Reserveren is niet nodig. Jongeren tot en met 18 jaar mogen gratis naar binnen. Voorafgaand aan het concert kan men een voorjaarswandeling maken op het landgoed. Speciaal voor de wandelaars zal het landgoedcentrum vanaf 13.00 uur geopend zijn. En zoals gebruikelijk, kan men na het concert hier een drankje nuttigen bij de open haard en napraten met de zangers.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.