belangrijke stap voor gebiedsteams

Vanaf 2015 is de gemeente het aanspreekpunt voor ondersteuning op het gebied van zorg, jeugdzorg, werk en inkomen. Inwoners kunnen hiervoor terecht bij een van de gebiedsteams in de gemeente. In de loop van 2014 zullen de teams al van start gaan. Het gebiedsteam wordt dan de plek waar inwoners terecht kunnen voor ondersteuning op het gebied van werk, welzijn, inkomen, opvoeden en opgroeien en zorg. Het gebiedsteam is dichtbij, goed bereikbaar en komt bij de mensen thuis. Het gebiedsteam neemt geen problemen over, maar zoekt samen met de inwoner naar de meest passende ondersteuning. Hierbij geldt het principe van één huishouden, één plan, één werker.

1

Partners

De gemeente werkt in de gebiedsteams samen met maatschappelijke organisaties. Maandag 10 maart is de intentieovereenkomst hiervoor getekend. De Stuw, Landstede Welzijn, De Kern, RIBW groep Overijssel, Mee IJsseloevers, Bureau Jeugdzorg Overijssel, Carinova thuisbegeleiding en de gemeenten Hardenberg en Ommen zijn kernpartners. De medewerkers vanuit deze organisaties gaan samenwerken in het gebiedsteam . Baalderborg Groep, Saxenburgh Groep zijn expertisepartners. Zij onderschrijven de uitgangspunten van het gebiedsgericht werken en bieden hun expertise aan bij het gebiedsteam.

Samen Doen

De naam van het gebiedsteam wordt Samen Doen. “Dat staat voor onze manier van werken”, legt wethouder Ko Scheele van Ommen uit. “We werken in het gebiedsteam samen met diverse partners. Maar we werken ook samen met de inwoners. We nemen geen problemen over, maar kijken samen naar de beste ondersteuning.”

Durven

Hierbij wil de gemeente steeds meer de kracht van de samenleving aanspreken. “Het gaat erom dat we durven te zoeken naar andere oplossingen”, vertelt wethouder René de Vent van Hardenberg. “We moeten samen met de inwoner kijken welke ondersteuning passend is. Hierbij kijken we goed naar wat iemand zelf kan of wat de omgeving kan doen. Iedereen die zorg nodig heeft, krijgt zorg. Maar het kan wel anders zijn dan mensen gewend waren.”

Uitwerking

De komende tijd worden de intenties en plannen steeds concreter uitgewerkt. De eerste twee gebiedsteams gaan in de eerste helft van 2014 van start in Ommen en Hardenberg. Vervolgens komt er voor de zomer nog één team en in de tweede helft van dit jaar nog twee teams bij. Hardenberg heeft uiteindelijk vier gebiedsteams en Ommen heeft één gebiedsteam.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.