bastonen onder de loep bij festivals

Bastonen dragen ver en kunnen soms de theekopjes in de kast tot trillen brengen. Daarom wordt er voor de lage tonen een speciale paragraaf in de nieuwe regelgeving opgenomen.

Het geluid zoals dat bij afgelopen edities van grote festivals in de gemeente Raalte was, hoeft volgens de nieuwe regels niet zachter. De nieuwe regels voor de bastonen, beperken volgens de gemeente ook organisatoren van evenementen niet in wat ze eerder al mochten: Die mogen ongeveer even hard als voorheen, alleen ligt het maximaal aantal decibellen van de lage klanken straks formeel vast.

“Duidelijk voor organisatoren, duidelijk voor omwonenden en zo leggen we de spelregels waaraan we toetsen bij checks vast,” licht burgemeester Piet Zoon toe. Hij benadrukt dat de nieuwe geluidsregels in samenspraak met de organisatoren van de evenementen tot stand komen.

Waar de gemeente eerder uitging van een algeheel maximum voor geluid, wordt dat in de nieuwe regels gesplitst in twee normen. Zogeheten dB (A), dat is normaal geluid, en dB (C). Die laatste term staat voor de bastonen.

Het maximaal geluidsniveau voor het geluid blijft, als het aan Raalte ligt, 85 decibel. Bastonen, de ‘dB C-term’, mogen pieken tot hooguit 95 dB. Deze twee getallen naast elkaar gezet, lijken toestemming te geven tot hardere bastonen dan nu nog is toegestaan. Dat is volgens de burgemeester niet waar. Bij 95 dB (c), klinkt de bas alsof het 85 decibel algemeen is.

Voordat de nieuwe geluidsregels definitief worden, mogen organisatoren van evenementen nog reageren op de plannen. De geluidsmetingen bij afgelopen evenementen zijn al aan de nieuwe regels getoetst. Toen bleven alle evenementen binnen de nieuwe regels.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.