zwemvest voor biggen beter dan wasknijper

Aanleiding voor zijn optreden in het SBS6-programma is de commotie die ontstond toen een varkenshoudster uit Brabant een foto van twee pasgeboren biggen op Twitter zette, die met wasknijpers aan hun oren aan de rand van een emmer vol water zaten. De foto leidde tot bedreigingen aan het adres van varkenshoudster en Kamervragen van Marianne Thieme.

Duteweerd gaf donderdagavond tekst en uitleg op televisie. “De boerin in kwestie wilde levens door een warm bad aan te bieden.” De biggen dreigden namelijk onderkoeld te raken en werden gered door het warme water in de emmer. De biggen met de hand boven water houden is praktisch onhaalbaar, stelt Duteweerd. “Een boer heeft ook ander werk te doen en moet ook verder in zijn stal. Er worden meer biggen geboren.”

Duteweerd stelt dat de boer vast iets wilde bedenken om de biggen rechtop te houden. “Anders gaan ze kopje onder.”Wel begrijpt Duteweerd dat de foto met de biggen en de wasknijpers tot vragen leidt. “Ik snap best dat het beeld iets oproept. Het lijkt wel of ze hangen in die emmer. Dat is natuurlijk niet zo, want ze drijven ook een beetje. En de biggen zijn goed tevreden. Maar je zou ook andere mogelijkheden kunnen bedenken om de biggen op te warmen in een warm bad.”

“Ik hoorde vandaag de suggestie van zwemvestjes. Ik denk dat dat beter is dan dat ze met de oren aan de zijkant vastzitten,” stelt Duteweerd. “Maar alles beter dan dat ze sterven aan onderkoeling.”

De aflevering en het optreden van Duteweerd terugkijken? Dat kan hier.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.