vrijwilligers gezocht voor hulp paddentrek

Jaarlijkse paddentrek in Olst en Wijhe

Op vier locaties langs drukke wegen in de gemeente Olst-Wijhe bieden vrijwilligers van oa de IVN-afd Wijhe-Olst hulp bij de jaarlijkse paddentrek. In Olst gebeurt dit bij de Diepenveenseweg (Hengforden) en de Wethouder Dekkerlaan (bij de dijk). In Wijhe langs de wegen Onder de Gelder en Kappeweg. In het voorjaar trekken padden (en ook kikkers) massaal van hun winterslaap gebied naar het water om daar eieren af te zetten. Bij het oversteken van wegen verongelukken veel dieren door het verkeer, tenzij vrijwilligers met netten de dieren tegenhouden, ze opvangen in emmers, en over de weg in het water zetten.

Op zoek naar enthousiaste vrijwilligers

Wij roepen, met name mensen in Wijhe, op om van eind febr tot ca half april:

• 1 á 2 keer per week in de ochtend langs de ingegraven emmers te lopen om de padden, kikkers, salamanders over te zetten.

• Hulp te bieden bij het opbouwen en afbreken van de tijdelijke voorzieningen zoals het ingraven van de emmers en netten.

Wil je iets betekenen voor de amfibieën, geef je dan vóór 18 febr op bij Margriet Heuvelink, tel 0570–524594 (voicemail inspreken), mob. 06–15 233 266, email: margriet.heuvelink@kpnmail.nl. Nieuwe vrijwilligers worden ingewerkt. Bij veel aanmeldingen is er een speciale informatie avond.

Met dank aan:

• Alle vrijwilligers, die (soms al 27 jaar) jaarlijks klaar staan om de netten etc op te bouwen en wekelijks de dieren in de emmers over te zetten naar het water.

• De brandweer voor het schoonspuiten van de 5 paddentunnels onder de Kappeweg.

• Het Waterschap Salland, de Gemeente Olst-Wijhe, Landgoed Onder de Gelder en Hoveniersbedrijf Groot Koerkamp voor hun bijdrage bij het onderhoud van de vaste paddenschermen langs de Kappeweg in Wijhe.

Een advies!

Als u in vroege ochtend/avond veel padden over de weg ziet kruipen, verminder uw auto snelheid tot onder de 30 km, dan is de slachting beperkt! Door hoge snelheid klappen de dieren (die niet onder uw banden belanden) door onderdruk tegen de onderkant van uw auto. Dus: hoe harder u rijdt, des te meer dieren u doodt!

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.