vrienden helpen bij vernieuwing de laarman

Het liefst begint de Laarman in 2016 met de verbouwing van het huidige gebouw. De verbouwing gaat zo’n 2 miljoen kosten en dit geld moet ergens vandaan komen. Het museum heeft aangeklopt bij gemeente, provincie en Brussel om de financiering rond te krijgen. Gemeente heeft inmiddels toegezegd, maar de provincie en Brussel zijn nog niet over de streep. Of de verbouwing er komt is dus nog niet zeker, maar dat er iets moet veranderen is zeker.

Dat vindt Arnoud Wierdsma, voorzitter van de Vriend van de Laarman, in ieder geval. “Het museum moet behouden blijven. Het is een mooi museum met een belangrijke functie in Luttenberg. Maar als het wil blijven bestaan moeten ze wel moderniseren. De collectie bestaat voornamelijk uit oude landbouwmachines en daar voelen jongeren zich niet door aangesproken”, zegt Wierdsma.”Het museum voorziet in een grote behoefte, maar als het op deze manier doorgaat bestaat het museum over tien jaar waarschijnlijk niet meer. Door te moderniseren behoudt het museum de belangstelling van bezoekers.”

De stichting vrienden gaat acties organiseren, zoals spreekbeurten en veilingen, om geld op te halen. Al het geld komt ten goede van het moderniseren van het museum. De stichting gaat onafhankelijk van het museum werken. “Ik denk dat particulieren eerder geneigd zijn om geld te geven als ze weten dat alle giften ten goede komen van het inventaris van het museum. Het geld wordt dus niet gebruikt om gaten te stoppen.”

Wierdsma: “De stichting vrienden gaat zich richten op de overgang van wat het nu is en wat het museum kan worden. Het geld gaan ze investeren in nieuwe presentatiematerialen, zoals een touchscreen tafel, en in nieuwe voorwerpen. Dat betekent niet dat al het oude uit het museum verdwijnt, het is altijd een combinatie van oud en nieuw”, zegt Wierdsma. Hij voegt toe dat al het materiaal dat gekocht wordt naadloos gaat aansluiten bij het nieuwe museum, maar als het nieuwe museum er niet komt is er toch vernieuwd. De stichting bestaat naast voorzitter Wierdsma uit secretaris en penningmeester Jan Luchtenberg en bestuursleden Jim Olde Bijvank, Peter van Wegen en Barbara Fleer-Jansen.

Ook op de vraag of het niet vreemd is dat zo’n prominente Heinoër voorzitter van een stichting in Luttenberg is heeft Wierdsma een antwoord. “Ik heb als voorzitter van Lokaal Alternatief een indrukwekkende ontmoeting gehad met bestuurslid Frits Offenberg in het museum. Hij was met zoveel passie bezig dat ik daardoor geïnspireerd werd. Toen ik gevraagd werd als voorzitter zorgde de herinnering aan die eerste ontmoeting dat ik ja zei.”

De stichting ‘vrienden van De Laarman’ heeft zich vrijdag officieel gepresenteerd. De stichting is er klaar voor om haar taak op zich te nemen. Ze roepen iedereen op om vriend te worden van het museum. Dat ben je als particulier al vanaf 15 euro per jaar en als bedrijf van 50 euro per jaar. Je kan natuurlijk ook gewoon een gift geven.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.