tijdwaarneming gouden race mulder klopt

Er was verwarring alom maandagavond. Had Jan Smeekens nou goud op de 500 meter of was het toch Michel Mulder? Uiteindelijk is de tijd van Michel met 4 honderdste van een seconde gecorrigeerd, waardoor hij op de hoogste trede van het podium mocht staan. Tijdswaarneming blijft voor veel kijkers van de wedstrijd een gegoochel, maar de NOS geeft uitleg in een reportage.

Ze mogen niet spreken met Omega Timing, de officiële tijdswaarnemers van de Olympische Spelen, maar een afgevaardigde van de ISU komt de zaak ophelderen. Tron Espeli is er zeker van dat de juiste man het goud gekregen heeft. “We begrijpen dat iedereen gespannen was en in onzekerheid zat omdat het wel heel bizar is dat een schaatser precies rijdt wat hij moet rijden en dan nog verliest”, zegt de afgevaardigde van de ISU.

We hoeven dus niet te twijfelen aan de uitslag van de race. De gebeurtenissen waren vooral een beetje ongelukkig voor Smeekens. Om dit te begrijpen heb je een beetje achtergrondinformatie nodig. De tijden die je in beeld ziet tijdens een schaatswedstrijd hebben eigenlijk helemaal geen waarde. Dit is een soort dienst voor de kijker om het volgen van de wedstrijd nog spannender te maken. Voor de officiële tijdmeeting hangen er camera’s van Omega in de hal. Dit heet het fotofinish-systeem. Hier komen foto’s uit en naar aanleiding van die foto’s wordt de officiële tijd bepaald in duizendste van seconden.

Bij Michel Mulder zat er 4 honderdsten verschil tussen de tijd die je op tv zag en de tijd die hij uiteindelijk gereden heeft. De tijd die je in beeld ziet wordt gestopt wanneer de schaats een elektronisch oog passeert. De linkerschaats van Michel, zijn finishschaats, was op het moment van binnenkomst niet op het ijs. Pas toen de hak van zijn linkerschaatst het ijs raakt stopte de klok. Tenminste de klok in beeld. Voor de officiële tijd kijken ze naar het puntje van zijn schaats en die was over de lijn in een tijd van 34.67 in plaats van 34.71.

“Het is niet mogelijk om de officiële tijd live weer te geven. We hadden ervoor kunnen kiezen om alleen de finishfoto te laten zien en geen tijdindicatie meer te geven, maar volgen mij zou het publiek dat niet waarderen”, zegt Espeli. “Ze willen meteen de tijd kunnen zien en niet pas 20 seconden later.”

Hoewel het zuur is voor Smeekens, blijkt de tijdswaarneming toch te kloppen en heeft Michel recht op het goud.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.