smeekens laat zich niet gek maken door sotsji

Zijn voorbereidingen op dit wereldevenement blijven dan ook hetzelfde als voor andere grote wedstrijden. Zaterdag reed hij nog een trainingswedstrijd in Heerenveen, zondag vertrok hij naar het Russische Sotsji. Daar heeft hij nog een week om zich voor te bereiden op 10 februari: de grote dag.

De geboren Raaltenaar gaat proberen het goud te veroveren op de 500 meter. Hij moet de rit van zijn leven rijden om een plek op het podium te halen. De concurrentie op deze korte afstand is moordend en met de broertjes Mulder in topvorm komt de grootste bedreiging uit eigen land.

Smeekens laat zich niet gek maken. Zijn Spelen zijn geslaagd als hij goud wint. “Maar wel met een kanttekening, want dat kan natuurlijk ook niet lukken. Ik wil mijn beste rit ooit rijden. Op dit moment schaats ik heel goed, alles gaat zoals ik het wil. Ik zie mezelf wel als een podiumkandidaat. Maar ik wil vooral alles eruit halen wat erin zit.”

Veel sporters hebben de grote verwachtingen niet waar kunnen maken omdat ze zwichten onder de mentale druk. Smeekens heeft daar niet zoveel last van. “Om je überhaupt te plaatsen voor de Spelen is al zo’n stressvol proces. Je hebt al een hele weg afgelegd voordat zeker weet dat je mag gaan. En door die stress van het selectieproces leer je met de druk omgaan. Ik heb nu vooral heel veel zin om te gaan en alles te geven wat ik heb.”

De schaatsbaan in Sotsji lijkt zich te gaan lenen voor dit doel. Smeekens is vorig jaar al op de baan geweest, dus hij kon het Olympische ijs al even proberen. “Het is een mooie en snelle baan. Een technisch hoogstandje, ik denk wel beter dan Heerenveen. Als het straks helemaal vol zit met publiek moet het geweldig zijn om daar te schaatsen”, zegt Smeekens.

Zijn trainingsplan is helemaal afgesteld op de Spelen. Er is met alles rekening gehouden zodat zijn vorm perfect is op de wedstrijddag. Zo is de jetlag ingecalculeerd en zijn de hoogtestages afgestemd op de grote race. “Alles is heel minutieus uitgerekend zodat ik piek op tien februari, dat is het belangrijkste”, zegt Smeekens.

Naast planning is uitrusting ook een deel van de overwinning. Over de nieuwe schaatspakken is de afgelopen tijd veel te doen gewe est. Een goed schaatspak is belangrijk, volgens Smeekens, maar zeker niet alles bepalend. “Er zit wel wat voordeel in die schaatspakken, maar zonder vorm heb je daar niets aan. Als je slecht schaatst gaat een pak je niet redden. Het kan wel net die honderdste verschil geven die je nodig hebt om te winnen. Maar het pak komt op de tweede plaats.”

Zelfs over eten nagedacht. Er reist geen eigen kok mee, zoals gebruikelijk is bij veel wielerteams, maar ze gaan niet onvoorbereid op reis. “Ik ontbijt altijd hetzelfde: muesli met yoghurt. Dat wil ik dan ook graag bij me hebben op de Spelen. Ik denk dat ons team wel 30 kilo aan muesli meeneemt om ons ontbijt te verzorgen,” zegt Smeekens. Voor de rest is het Olympisch dorp uitgerust met elk restaurant dat je maar kan wensen. Zo kun je er Japans, Italiaans en Russisch eten. Daar maakt de Raaltese schaatser zich dus niet druk over.

Op de vraag of hij nog andere wedstrijden gaat kijken in zijn tijd in Rusland heeft hij nog geen antwoord. Op dit moment is hij alleen nog maar bezig met zijn eigen wedstrijd. “Ik moet zelf op maandag schaatsen en de opening is op vrijdag, dus dat is best in het begin. Maar eerst wil ik alles op mijn eigen race zetten. Daarna moet mijn ploeggenoot Stefan Groothuis nog uitkomen op de 1500 meter. Ik ga hem helpen met trainen, bijvoorbeeld voor hem aantrekken. En ik ga hem natuurlijk aanmoedigen, daarna zie ik wel.” Zegt Smeekens. Het lijkt hem leuk om naar het Olympisch dorp in de bergen te gaan om de skionderdelen te zien.

Ook over zijn tijd na de spelen heeft Smeekens nog niet nagedacht. “Ik rijd mijn programma uit. Ik ga nog een World Cup en andere wedstrijden rijden. Als dat achter de rug ga ik kijken wat er verder is.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.