over griffiekosten blekkerhoek valt te praten

Speeltuinvereniging Blekkerhoek vraagt 328 euro terug van het gemeentebestuur. Dat bedrag moest de vereniging betalen toen ze het kort geding met de gemeente aanging over een ‘voorlopige voorziening’ over de impasse die beide partijen hebben. Een voorlopige voorziening houdt in dat de rechter gevraagd wordt om een regeling te treffen tot de rechtszaak plaatsvindt. Toen de speeltuinvereniging het kort geding aanspande, meldde de gemeente echter ineens dat ze tot de rechtszaak op 20 maart niet zou controleren. Een kort geding om niks dus. En daarom wil de Blekkerhoek dat geld nu graag terug van de gemeente.

VVD stelt dat de gemeente de griffiekosten voor haar rekening moet nemen. “Wij hebben op 13 februari het bestuur al laten weten dat we dit een vreemde gang van zaken vinden en dat we het niet billijk vinden dat De Blekkerhoek deze moet betalen. Wij steunen hun verzoek om deze volledig te vergoeden. Overigens verwachten we dat rechter bij de uitspraak op 20 maart dat zal betrekken in de uitspraak. Dat is in dit soort kwesties heel gebruikelijk,” stelt Ben Nijboer.

Egbert den Daas van Lokaal Alternatief stelt ook dat de griffiekosten niet voor rekening van Blekkerhoek mogen komen: “De vereniging had een voorziening niet hoeven aan te vragen, als B&W tot dan niet zo hardnekkig aan de dwangsombeschikking hadden vastgehouden. De vereniging is hierdoor onnodig op kosten gejaagd.”

Ben Misha van 1voorAllen vindt zelfs dat de burgemeester de griffiekosten maar uit eigen zak moet betalen. “Als de gemeente betaalt, betaalt de burger van Raalte. Mijn eerste keuze is: stuur de rekening naar de burgemeester en laat ze samen met de ambtenaren het bedrag uit eigen portemonnee betalen.” Zijn tweede keuze is om als gemeenteraad en wethouders uit eigen zak een bijdrage te doen.

Arie van der Wilt van de PvdA trekt het iets breder dan alleen de griffiekosten: “We hebben ook B&W gevraagd een oplossing te zoeken voor het mislopen van inkomsten door de speeltuinvereniging, en die vraag blijft voor ons bestaan. Dat is een veel groter bedrag dan de 300 euro. Het afgelopen paar jaar hebben we in de agendacommissie een paar keer eerder met elkaar gesproken over de vraag of de gemeente het griffierecht bij bezwaren zou moeten vergoeden, en we hebben daarover afgesproken dat niet te doen.”

SP’er Harry van Kampen vindt dat de gemeente de Blekkerhoek op onnodige kosten jaagt. Op de vraag of Raalte de griffiekosten terug moet betalen, antwoordt hij: “De gemeente kan dit zo doen en jaagt de tegenstander zo op onnodige kosten. Het kan strategie zijn maar het kan ook komen door grote drukte en dan moet je keuzes maken. In het algemeen kan de gemeente niet verplicht worden die kosten te betalen. “

Het CDA wil geen concrete toezeggingen doen over het wel of niet terugbetalen van de griffiekosten. Elly van Steen stelt alleen: “Ons voorstel zal zijn dat we met andere politieke partijen in gesprek gaan hoe we de toekomst van de speeltuin Blekkerhoek kunnen waarborgen. De griffiekosten zijn een onderdeel van de discussie, daar moet uit te komen zijn, als ze door de rechter niet in het gelijk worden gesteld.”

Ook Matthijs Perton van D66 houdt zich op de vlakte: “De rechterlijke macht is momenteel aan zet en niet de politieke macht. Daarom wachten wij eerst de uitspraak van de rechter af.”

Gemeentebelangen Raalte vindt dat er in alle redelijkheid gekeken moet worden naar het verzoek van de speeltuinvereniging. “Er was veel onduidelijkheid rondom het al dan niet uitvoeren c.q. opleggen van de dwangsom. Dit was aanleiding voor de vereniging to het verzoek tot een voorlopige voorziening. Inmiddels is er duidelijkheid verkregen en is het verzoek feitelijk overbodig. Wij kunnen ons het verzoek van de vereniging daarom goed voorstellen en hopen dat een en ander in overleg goed wordt opgelost,” stelt Frank Niens.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.