Home / archiefcentraal / open dag in teken van geestelijk leven

open dag in teken van geestelijk leven

De historische vereniging Raalte en Omstreken houdt op zaterdag 22 februari de volgende open dag in boerderij Strunk aan de Deventerstraat in Raalte. Deze dag zal in het teken staan van ‘geestelijk leven’ in Raalte in het verleden. De vereniging roept iedereen die oude foto’s (of dia’s) bezit die iets uitbeelden dat betrekking heeft op dit thema op om ze mee te brengen naar de open dag. Ter plekke kan er dan een scan van worden gemaakt voor het fotoarchief van de vereniging.

Waaraan moet je dan denken bij het onderwerp geestelijk leven? Dat kunnen foto’s zijn van allerhande gebeurtenissen in en rond de kerken. Zoals processies, bedevaarten, het afscheid van een dominee, de komst van een nieuwe priester, de eerste mis van een priester, groepsfoto’s van de zondagsschool, de eerste communie of het vormsel. Maar ook een ouderwetse begrafenisstoet met een door paarden getrokken lijkkoets. Of, iets heel anders, de kerk in de steigers. Misschien wel een bijzondere kerkelijke viering. Kortom, er is heel veel te bedenken rond het thema geestelijk leven.

Het thema is mede geïnspireerd op het 40-jarig priesterjubileum van pastoor Jan Verweij dat op 16 juni gevierd wordt. Dat zal ongetwijfeld ook mooie foto’s opleveren. Dergelijke en vergelijkbare gebeurtenissen waren er vroeger ook en er zijn ongetwijfeld foto’s van gemaakt. Neem ze mee naar boerderij Strunk. Uiteraard zijn ook andere oude foto’s en dia’s zeer welkom als een goede aanvulling op het foto-archief. Wie een memorystick meebrengt kan de gescande foto’s meteen digitaal meenemen.

Uiteraard kan er tijdens de open dag ook onderzoek gedaan worden in het documentatiecentrum van de vereniging. De collectie van ruim 900 boeken biedt heel veel informatie voor historici en stamboomonderzoekers. Dat geldt ook voor de grote hoeveelheid digitale informatie uit het bevolkingsregister en de burgerlijke stand. Er zijn ruim 2,5 miljoen bestanden met akten van de burgerlijke stand (geboorte, huwelijk en overlijden) van de gehele provincie Overijssel beschikbaar.

De open dag begint om tien uur en duurt tot half vier ’s middags. Toegang is gratis voor leden en niet-leden van de vereniging. Koffie en thee zijn verkrijgbaar.

Lees ook

Boosterprik mogelijk in alle gemeentes GGD IJsselland

ZWOLLE – Elke gemeente binnen het werkgebied van GGD IJsselland krijgt een tijdelijke vaccinatielocatie. Vanaf …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.