nieuw tijenraan nog veel hobbels

Er zijn nog veel hobbels te nemen voordat er een nieuw Tijenraan kan komen. Dat bleek dinsdagavond tijdens raadspleinsessie in het gemeentehuis in Raalte. De biljartclub is niet tevreden met de plannen, sportverenigingen hebben twijfels en buurtbewoners willen dat er goed nagedacht wordt over de locatie. “Goss(i)e (mijne) Hiemsta wat maak je ons nou” stond op het spandoek van een biljartminnende bezoeker van de vergadering.

“Als de huidige plannen doorgaan, moeten we nu al een ledenstop instellen,” verklaarde Harm Heemstra van de biljartclub BC Raalte 90. De club heeft nu een ruimte waar vijf tafels in staan, in de huidige plannen blijft er ruimte voor slechts drie over. Daarnaast zou de huur voor de club flink stijgen. “Dat zou er voor zorgen dat we een grijs eliteclubje worden.” Sommige leden schijnen nu tot wel 350 euro per jaar aan de sport kwijt zijn. Bij minder biljarttafels zou die prijs nog verder stijgen.

De biljartclub heeft nu de beschikking over 5 tafels en 165 vierkante meter. In de nieuwe plannen is 100 vierkante meter voor de club opgenomen. Dan zou de club hooguit drie tafels kwijt kunnen. “Geen optie,” bestempelde Heemstra. Vier tafels is bespreekbaar, vijf tafels nog mooier en zes tafels en faciliteiten voor rolstoelgebruikers zouden perfect zijn, volgens de club.

De voorzitter van handbalvereniging Kwiek, Wim Kieftenbeld, stelde dat er meer uit te halen moet zijn. “Topsport, passie en ambitie prijken boven ons logo. Ik zie meer kansen voor Tijenraan, dat het topsport gaat ademen,” stelde hij.

Bas Nijland sprak namens een aantal buurtbewoners van de Ceintuurbaan. Hij sprak zijn voorkeur uit om het nieuwe Tijenraan niet op veld 7 van Rohda te situeren. “Op zaterdagmorgen word ik wakker van fluitjes en voetballende kinderen,” omschreef hij. Daarnaast vrezen de buurtbewoners parkeerproblemen. “Verkeer zorgt voor gedoe in de buurt. Verplaats dit hele gebeuren naar de rand van Raalte. We zitten ook niet echt te wachten op een nieuwbouwproject voor de deur.”

Max Curfs van zwemvereniging Hera’11 was de enige die geen kritiek op de plannen had. Hij noemde de plannen om het nieuwe zwembad niet subtropisch te maken realistisch. “Kan het Tijenraan concurreren met de Scheg? Zelfs in Deventer moet er geld bij. De huidige plannen passen in de landelijke trends, terug naar de basis.”

Curfs stelde blij te zijn dat de duikplank verdwijnt, omdat die nu toch alleen maar in de weg staat. De enige wens die Hera’11 nog heeft, is om zelf meer betrokken te worden bij de exploitatie van de horeca. De verplichte inhuur van horeca zorgt voor een kostenpost, terwijl het juist geld in de clubkas kan brengen als ze de kantine zelf mogen draaien.

Ook de politici zijn het nog niet eens over het nieuwe Tijenraan. Wim de Hair van Gemeentebelangen wil dat er ook ruimte voor de schaak-, dam- en bridgeclub in het nieuwe gebouw moet komen. Egbert den Daas stelde dat Raalte moet voorkomen dat het met de fitnessruimte de concurrentie met Vital Centre en Lifestyle Centre aangaat.

Ben Nijboer van de VVD stelde dat hij de opening van de VVD een mooi moment vindt om afscheid te nemen van de exploitanten van de horeca: Weghorst dus. “Breng de opbrengst terug naar de sportclubs.”

CDA stelde bij monde van Guus Temmink dat de biljartvereniging aandacht verdient. “Ik daag de wethouder uit om met hen in gesprek te gaan.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.