mulder nederlands podium dankzij smeekens

“Jan was de eerste die echt mee ging doen op de 500 meter. Wij wilden daar ook naar toe, naar dat niveau,” sprak Michel Mulder. “Daarmee was Jan een voorbeeld en wilden wij die richting op. Wij gingen ons ook meer op de 500 meter richten.”

Michel Mulder: “Toen wij eenmaal in de buurt kwamen van Jan, zag je eigenlijk dat het niveau ook van Jan weer omhoog ging en dat we eigenlijk elkaar naar nog betere tijden gingen helpen. Als je ook kijkt naar het kwalificatietoernooi, wat voor onwerkelijke tijden we daar reden. Dat is natuurlijk een hele goede opmars geweest naar deze Olympische Spelen. En nu staan we hier met zijn drieën op het podium.”

“Ik denk dat dat het gevolg is van wat Jan ingezet heeft en wat wij uiteindelijk met zijn drieën dit niveau wisten te halen,” vat Mulder samen.

Jan Smeekens mocht dinsdag, nota bene op zijn 27e verjaardag, zijn medaille op gaan halen. Hoe Smeekens de medailleseremonie beleefd heeft? “Ik kwam aanlopen en dacht ‘het zal wel kleinschalig zijn’. Het zag helemaal zwart van de mensen. Dat is wel fantastisch.”

“Om even terug te komen dat we hier nu met zijn drieën staan, als Nederland, als all round-land, als 5, 10 kilometer-rijders, of all-roundkampioenschappen, laten we nu wel zien door de concurrentie van elkaar, van de commerciële ploegen… Dat we elkaar elk trainingswedstrijdje zitten op te naaien om het niet te verliezen…” vertelde Smeekens. “Daar rijden we tijden waar sommige jongens gister zelfs niet aan kwamen. Dan denk ik wel dat dat de kracht is van Nederland. Dat wij elk weekend bijna een Olympische Spelen moeten rijden om ons überhaupt te plaatsen voor de World Cups of voor de Spelen of wat dan ook. Ik denk dat daar wel de kracht zit van ons.”

Het lijkt erop dat Smeekens de kater van de tweede plek dinsdag ook iets los kan laten. “Vanmorgen toen ik opstoen ging de wedstrijd nog wel even door mijn hoofd heen. Dat is een dubbel gevoel, maar ik ben ook gewoon trots dat ik hier kan staan. Ik heb alles gegeven gister wat ik had. Met een oranje podium hier, dat maakt het wel bijzonder.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.