medine tien jaar in raalte

Maar na tien jaar, is het ook tijd om de doelen bij te stellen. “We willen nog beter laten zien wie we zijn en wat we doen. Openstaan voor iedereen,” omschrijft voorzitter Bülent Köse. “Maar we vinden wel dat we ons plekje in Raalte hebben gevonden, dat absoluut.”

In 2004 werd Medine opgericht door de Turkse gemeenschap in Raalte. Er was behoefte aan een moskee en een ontmoetingsplek voor jong en oud. Die behoefte werd gestild aan de Oude Molenweg. Hoewel kort na de oprichting afwachtend vanuit de Raalter gemeenschap naar de ontwikkelingen van Medine werd gekeken, heeft de moskee nooit last gehad van wantrouwen, negatieve reacties of treiterijen.

De grote doorbraak van Medine in Raalte kwam door Cult 2010. “Toen trokken we in twee dagen 1200 bezoekers. Mensen hadden een stempelkaart en om die vol te krijgen moesten ze bij ons naar binnen. Dat was voor ons de doorbraak in de Raalter gemeenschap. We konden met rondleidingen laten zien wie we waren,” stelt Köse. “Toen hebben we bij veel mensen de vraagtekens weggehaald.”

Laten zien wie ze zijn, doen ze het liefst bij Medine. Daarom houdt de moskee jaarlijks open dagen. Die dagen trokken afgelopen jaar ongeveer 1500 bezoekers. “Bij de open dagen van 2009, dat weet ik nog heel goed, liepen er twee stelletjes langs. Ze liepen telkens weer terug en kwamen daarna weer langs. Toen ben ik op ze afgestapt en gevraagd om binnen te komen. Kom even kletsen zei ik, de koffie is gratis. Ze komen nu elk jaar naar de open dagen,” vertelt Köse.

“Wij als bestuur en leden vinden dat je je voor alle geloven en culturen open moet stellen en vooral de dialoog aan moet gaan met anderen. Zo zal er opgemerkt worden dat er meer overeenkomsten zijn dan, dan je denkt. Mede gelet op het feit dat Medine niet alleen een gebedshuis is, maar ook een cultuurhuis. Hierdoor is een ieder van wat voor ras, sexe, geloof of wat dan ook, van harte welkom,” aldus Köse.

Overigens mag Medine dan een Turkse moskee zijn, wie geen Turkse wortels heeft mag ook prima bij de moskee naar binnen. “Ook proberen we jongeren bij ons binnen te halen, om ze maar van de straat te houden. Niemand heeft er wat aan als ze bij de supermarkt hangen. We hebben hier een speciale jongerenkamer ingericht met een PlayStation en televisie.”

Vertellen over de Islam en laten zien wat ze doen blijft ook de komende jaren centraal staan. “Zo waren bijvoorbeeld de ‘Lees de Koran-dagen’ in 2011 een groot succes. Mensen mochten hun Bijbel meenemen en hem vergelijken met de Koran. Ook geven we al jaren rondleidingen aan bijvoorbeeld scholen, groepen en verenigingen. Daar krijgen we positieve reacties op, dat blijven we doen. Ook ontvangen we tijdens de Ramadan veel vragen van niet-Moslims. Die beantwoorden we altijd.”

Bij Medine is iedereen welkom. Jong, oud, man en vrouw. Op zaterdag en zondag krijgen kinderen les over de Koran en het geloof, op maandag en donderdag krijgen de vrouwen les. Dat gebeurt bij de dames altijd in combinatie met een ontbijt. Ook vrouwen dus? “Ja, ook vrouwen. Wij maken zeer zeker geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. De vrouwen maken op het gebied van activiteiten meer gebruik dan mannen. Vaak denken mensen dat onze moskee alleen toegankelijk is voor mannen, maar vrouwen en meisjes zijn bij ons gewoon welkom,” legt Köse uit. “Alle activiteiten die het bestuur organiseert gaan samen met de vrouwengroep.”

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan houdt Medine verschillende (feestelijke) activiteiten. Meer over dat programma volgt binnenkort. Het jonge bestuur van Medine is de laatste jaren actief in organiseren van activiteiten. “Dit zal zeker voorgezet worden.”

Toezicht uit Turkije

Medine kwam onlangs negatief in het nieuws, omdat de Heetense jihadist Victor Droste de moskee wel eens bezocht. “Ik wil echt benadrukken dat hij hier geen jihadist is geworden. Daar krijg je hier de kans niet voor. We zijn aangesloten bij Diyanet, dat houdt in dat er vanuit de Turkse overheid toezicht wordt gehouden op ons handelen. De imam krijgt elke vrijdag zijn preek opgestuurd. Als hij zich niet aan die preek houdt, kan hij gelijk vertrekken,” legt Köse uit. “Een imam moet het bestuur inlichten als hij denkt dat iemand te fanatiek of vervelend wordt, dat is bij ons ook gebeurd. Wij hebben Droste toen aangesproken en daarna hebben we hem nooit meer gezien. Echt waar: Jihadist worden begint niet bij een moskee. Wij zijn fel tegen radicalisering. Als iemand bij ons komt en vertelt dat hij naar Syrië wil gaan, dan doen we er alles aan om hem tegen te houden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.