lucky strafschop helpt pec voorbij roda

Het begin van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Al in de vijfde minuut was Bart van Hintum dichtbij de openingstreffer. De linksback zag zijn vrije trap een half metertje over het Roda-doel gaan. Tijdens het eerste kwartier hield PEC de bezoekers uit Limburg onder druk. Met name rechtsbuiten Thanasis Karagounis, die voor het eerst in de basis mocht beginnen, maakte een zeer gretige indruk. De Griek bezorgde Ard van Peppen een zware avond.

Net toen de Zwolse storm enigszins was gaan liggen, kon het IJsseldeltastadion voor het eerst juichen. Uit een hoekschop kopte Maikel van der Werff de bal tegen Joost Broerse aan, waarna Ryan Thomas bij de tweede paal precies op de juiste plek stond. De jonge Nieuw-Zeelander tekende met zijn eerste eredivisiegoal voor de 1-0. Niet veel later was Karagounis dichtbij de volgende treffer. Na een fraaie dribbel vond hij echter Filip Kurto op zijn weg.

Roda JC liet voor rust maar weinig zien. Op het middenveld leed de ploeg veel balverlies, en smaakmaker Guus Hupperts kwam helemaal niet in het stuk voor. Pas in de 41e minuut kreeg de ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson de eerste serieuze kans. Op aangeven van Hupperts schoot Mitchell Donald de bal rakelings naast het doel van Diederik Boer.

De eerste kans van de tweede helft was voor PEC Zwolle. Uit de kluts kreeg Van Hintum de bal ineens voor zijn voeten. Hij kon doorlopen naar het doel van Kurto, maar zag zijn schot in het zijnet belanden. Na deze kans nam Roda het initiatief over. Hupperts werd vaker gevonden en zorgde voor de nodige dreiging. Lange tijd leek het er echter op dat de Limburgers de het doel in wilden dribbelen. De ploeg kwam vaak genoeg in de zestien van PEC, maar niemand durfde de trekker over te halen.

In de 63e minuut was het dan toch raak voor Roda. Nadat Hupperts de bal wat gelukkig meekreeg, kon de rechtsbuiten afleggen op de geheel vrijstaande Mitchell Donald. Hij had geen moeite de bal in het lege doel te schuiven, en tekende zo voor de verdiende 1-1. Deze treffer gaf de bezoekers moed, de ploeg ging zelfs op zoek naar de voorsprong. Vlak na de goal kopte Mitchel Paulissen maar net naast, en ook Anouar Kali was dichtbij een doelpunt.

Ondertussen creëerde PEC Zwolle amper kansen, de ploeg leek zelfs vrede te hebben met een punt. Totdat er in minuut 77 een cadeautje kwam van scheidsrechter Bjorn Kuipers. Een lange bal vanuit de Zwolle-defensie kwam terecht bij Ryan Thomas. Hij ging naar de grond na een duel met Bart Biemans, waarna Kuipers wel heel gemakkelijk naar de stip wees. Guyon Fernandez wist wel raad met dit buitenkansje en schoot de bal onberispelijk binnen: 2-1.

Wat volgde was een hectische slotfase. Met stormram Guy Ramos in de spits ging Roda ‘alles of niets’ spelen. Een hele reeks hoekschoppen van de bezoekers leverde hachelijke momenten op voor het doel van Diederik Boer, maar PEC ontsnapte keer op keer. In de extra tijd kon de thuisploeg nog een keer counteren. Mateusz Klich passeerde drie Roda-verdedigers, maar stuitte vervolgens op Kurto. In de rebound deed Karagounis hetzelfde, maar in derde instantie schoot Fred Benson wel raak.

Vlak na de goal van Benson vond Kuipers het welletjes en kon PEC Zwolle drie zeer belangrijke punten bijschrijven. De zwakke reeks van voor de winterstop zorgde ervoor dat de degradatiestreep gevaarlijk dichtbij kwam. Na de overwinningen tegen NAC, en nu dus Roda, kan de ploeg weer kijken naar de play-offplekken. Het gat met de nummer 16 ADO bedraagt alweer acht punten. Aanstaande donderdag gaat PEC Zwolle op bezoek bij FC Utrecht.

Tegenvaller voor PEC Zwolle was het uitvallen van Darryl Lachman. De verdediger was eindelijk weer terug van een blessure, kwam in de rust in het veld voor Maikel van der Werff, maar moest in de 67e minuut toch weer geblesseerd afhaken.

Meer foto's