kinderen leren acteren op podium hoftheater

“We zijn op zoek naar kinderen die acteren en zingen leuk vinden. Daarnaast moeten ze gemotiveerd zijn en ervoor willen werken. Leren acteren is namelijk niet makkelijk. Maar we hebben geen audities, iedereen mag meedoen”, zegt theaterschoolcoördinator Bjorn Ziller. “Het moet wel van het kind uit komen. Het moet niet zo zijn dat de ouders zeggen ‘Dit is iets was je leuk vindt’ terwijl het kind zoiets heeft van laat mij maar voetballen. Dat werkt niet.”

In de eerste acht proeflessen leren kinderen de basis van acteren. Zo komt werken met een script voorbij en krijgen ze een beetje van de verschillende vormen van theater mee. In de jaarcursus van 24 lessen wordt hier dieper op ingegaan, maar er wordt vooral gefocust op musical en theater. De lessen worden gegeven door ervaren docenten.

Aan de cursus zit ook een beetje ‘huiswerk’ vast. Kinderen moeten wel het script uit hun hoofd leren. “Je moet wel de scène kennen, anders blijft het bij voorlezen en kom je niet toe aan spelen”, zegt Ziller. “Maar kinderen nemen dit heel serieus. Daarnaast willen de kinderen graag dat het een verassing blijft voor de ouders, zodat ze nog niets weten van de voorstelling. Een ouder vertelde me dat haar dochter naar haar kamer gaat en dan de deur dichtdoet want ‘Mama mag niets weten’, maar vervolgens zingt ze zo hard dat het drie huizen verder nog te horen is. Dat is wel grappig”, zegt Ria Kroon, ook theaterschoolcoördinator.

Aan het einde van een cursusjaar is er een voorstelling. Deze voorstellingen worden speciaal voor de theaterschool geschreven. “We vinden het namelijk belangrijk dat alle kinderen ongeveer een even grote rol hebben. Wij zetten geen bomen op het podium”, zegt Kroon. “Daarnaast moet het verhaal kinderen wel aanspreken. Het moet voor kinderen speelbaar zijn, maar ook uitdagen want de kinderen die meedoen zijn meestal wel pittig en slim”, vult Ziller aan.

De eindvoorstelling is ook helemaal aangekleed. Zo is er altijd een decor, zijn er kostuums en zijn er professionals voor het geluid en licht. Daarnaast is de voorstelling op het podium van het Hoftheater, zo kunnen kinderen echt kennismaken met het theater. Dit is ook het doel van de theaterschool: Ze willen kinderen warm maken voor het theater.

Op verschillende plaatsen in de regio is dit al gelukt. Zo heeft de theaterschool al locaties in Zwolle, Ommen en Nijverdal. De eerste school is opgericht in 2003, dus de coördinatoren nemen elf jaar ervaring mee naar Raalte.

Op 5 maart begint de kennismakingscursus van acht lessen. De kennismaking wordt ondersteund door de gemeente Raalte, hierdoor is de prijs nu 60 euro. Kinderen kunnen zich nog steeds voor de cursus opgeven. Na de zomervakantie begint het cursusjaar van 24 lessen. Lessen worden elke woensdag gegeven van 13.30 uur tot 14.45 uur. Opgeven kan via de website: http://hofjeugdtheaterschool.nl/

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.