janneke dochter roalter windmolens

Janneke heeft zondagochtend weer eens een lange wandeling gemaakt.

Het was fijn in de buitenlucht, maar wel wat winderig. Janneke en haar partner raakten aan de praat over windenergie. Een mooie, schone en goedkope vorm van “grondstof” voor energie, al kosten windmolens natuurlijk wel geld.

De gemeente Raalte heeft een mooie doelstelling geformuleerd wat betreft haar milieu- en energiebalans. We willen met elkaar over een aantal jaren voor een flink percentage zelfvoorzienend zijn. Zowel door het zelf opwekken van energie als door besparing op energieverbruik.

Voor sommige partijen gaat de geformuleerde doelstelling nog lang niet ver genoeg; die willen meer of eerder…

De gedachte kwam bij Janneke aanwaaien dat het dan wel erg vreemd is dat de meeste partijen, die nu deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, de plaatsing van grotere windmolens ( hoger dan 25 m¹ ) zo nadrukkelijk uitsluiten.

Janneke las ergens dat één grote windmolen van 125 m¹ hoog net zoveel energie levert als de 6000 zonnepanelen die wellicht in Heeten langs de N332 komen.

Het enige argument dat Janneke kan bedenken is het “nimby”-syndroom. U weet wel, alles kan maar niet in mijn achtertuin… Horizonvervuiling en geluidsoverlast hoor je in dit verband ook wel als argument. Daar is wel iets voor te zeggen, maar wanneer dat het enige is dan zijn er best veel plekken in Raalte te

bedenken waar zonder enige bezwaar grote windmolens te plaatsen zijn.

Wat dacht u van de plek net achter de carpoolplaats bij kruispunt Bos? Of ergens midden op De Zegge? Of op sportpark Ramele? Zelfs op een plek als bij het “Natuurlijk huis” van de familie Kiekebosch zou het wat mij betreft kunnen, al is dat natuurlijk geen plek voor een molen van meer dan 100 m¹ (maar wel van 25 m?)

Recent las Janneke nog een artikel van een Gelderse milieuprofessor, die zelfs voorstelde om grote windmolens te plaatsen midden in de bossen van de Veluwe; daar vallen ze toch niet op…

Is ook wat voor te zeggen, en dan zou ook een plek boven op de Luttenbergse berg wel kunnen. Of bij de boeren aan de rand van het Boetelerveld, dan zetten we er gelijk een molen naast om het overtollige water terug te pompen naar datzelfde natuurgebied; iedereen tevreden, en nog zeer verantwoord ten opzichte van allerlei natuurwaarden.

Kruip eens uit uw veilige schulp, dames en heren politici; zijn de bovenstaande argumenten nu zoveel minder waard dan het wat laffe ‘niet in mijn achtertuin…’

Janneke Dochter

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.