internationale aandacht voor saxenburgh

Afgelopen week kwamen een medische delegatie speciaal uit Turkije naar het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg om ideeën uit te wisselen met de vakgroep orthopedie van de Saxenburgh Groep over de behandeling van peesaandoeningen met behulp van GPS. Het Hardenbergse ziekenhuis, onderdeel van de Saxenburgh Groep, is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die bij deze toepassing gebruik maakt van echografie.

Mr. Galip Candan van Biotravma Medikal, distributeur voor Biomet Turkey en Dr. Murat Vehbi Gokce, Physical Therapy and Rehabilitation van Özel Sincan Bilgi Tip Merkezi uit Ankara, Turkije, wilden met eigen ogen zien hoe de orthopedisch chirurgen GPS inzetten bij de behandeling van peesaandoeningen.

De vakgroep orthopedie van de Saxenburgh Groep heeft een zogenoemde zorgstraat peesaandoeningen ontwikkeld. Om de vele behandelmogelijkheden te structureren is een protocol vastgelegd in samenwerking met de huisartsen. De patiënten krijgen zo steeds op precies dezelfde manier een behandeling, wat het mogelijk maakt om het effect van de verschillende methodes te meten. Denk bij een peesaandoening bijvoorbeeld aan een tenniselleboog, hielspoor of ontsteking aan de achillespees.

Uniek in Nederland

Eén van de modernste behandelingen is het toepassen van GPS. Bij de patiënt wordt een kleine hoeveelheid bloed afgenomen en met behulp van GPS systeem gescheiden. Op deze manier wordt een bloedplaatjesconcentraat verkregen. De groeifactoren die hierin zitten worden teruggespoten in de pees, wat het herstel moet bevorderen. Dit gebeurt in Hardenberg door physician assistant orthopedie W. Horsman, onder supervisie van een orthopedisch chirurg. Het bijzondere in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis is, dat deze procedure plaatsvindt onder echogeleide. “Zo weten we zeker, dat de bloedplaatjes op de juiste plek terecht komen”, aldus Horsman. “Dit is in Nederland behoorlijk uniek. Wij waren dan ook zeer vereerd om al voor de tweede keer een delegatie uit het buitenland te mogen ontvangen, dit keer uit Turkije, die de methode die wij hier toepassen met eigen ogen wilde zien.” Eerder al oriënteerde een delegatie uit Engeland zich op de GPS-behandeling van peesaandoeningen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.