Home / archiefcentraal / ijssellinie start seizoen met open zaterdag

ijssellinie start seizoen met open zaterdag

Stichting De IJssellinie start aanstaande zaterdag het seizoen met een open dag. Wie interesse heeft voor de militaire inspanningen tijdens de Koude Oorlog kan dan van 12.00 uur tot 16.00 uur terecht op landgoed De Haere in Olst, aan de Rijksstraatweg tussen Olst en Deventer.

Op De Haere bevinden zich nog tientallen tastbare herinneringen aan de spannende periode uit de recente geschiedenis. Alles wat met de verdedigingslinie langs de IJssel te maken had was tot voor kort super-geheim.

Ook dit jaar is er in de periode maart-oktober op elke eerste zaterdag van de maand gelegenheid om deel te nemen aan een rondleiding door de hospitaal- en commandobunker. Opgave-vooraf is niet nodig; deelnemers kunnen zich melden bij de hospitaalbunker en worden rondgeleid door gidsen/vrijwilligers van de Stichting De IJssellinie. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Deelname kost vier euro.

In de nabijheid van de hospitaalbunker staat een Bofors-luchtdoelkanon opgesteld. Deelnemers aan de rondleiding kunnen ervaren hoe het kanon indertijd – handbediend – razendsnel gericht en schietklaar kon worden gemaakt.

In de loop van het seizoen wordt de Bofors ook enkele keren opgesteld bij de open zaterdagen bij de commandobunker (LAACC, Light Anti Aircraft Control Centre) aan de overkant van de IJssel, in Boven-Welsum.

Deze open dagen worden aangekondigd op de website van de Stichting De IJssellinie, zie daarvoor www.ijssellinie.nl . Net als voorgaande jaren is er in de maanden juli en augustus, vooral voor vakantiegangers, ook elke woensdagavond een open dag op De Haere.

Lees ook

Slotviering Pauluskerk; einde tijdperk

RAALTE – De Pauluskerk wordt op zondag 3 oktober officieel aan de eredienst onttrokken. Dat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.