hier in olst wijhe zenden en ontvangen

Aan woord is Toon Schuiling, dit is zijn vijfde bijdrage in de rubriek ‘Hier in Olst-Wijhe’

Afgelopen week bezocht ik voor het eerst live een vergadering van de gemeenteraad van Olst-Wijhe. Er stonden belangrijke zaken op de agenda zoals de toekomstvisie voor de bibliotheek en de evaluatie van de buurtbemiddeling. Vanaf de tribune was het allemaal prima te volgen. Niks mis mee. Maar het was vooral zenden wat de raadsleden deden. De koers was vooraf bepaald, argumenten werden amper gedeeld. En het duurde nogal. Dat ook. Ik vond het om 23.00 uur mooi geweest. Het was toen nog niet klaar.

Daar waar mijn uithoudingsvermogen in de raadszaal op proef werd gesteld kon het bezoek dat ik deze week bracht aan de stichting Ygdrasil mij niet lang genoeg duren. Enthousiasme, idealisme en nog een boterham verdienen ook. Het kan! Ygdrasil is een Wijhese zorginstelling met een ouderwetse ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit. De stichting heeft met ‘de Boom’ al een mooie winkel in Wijhe en nu hebben ze ook hun intrek genomen in de leegstaande Wijhese Rabobank. De bank wordt omgetoverd tot een werkplaats waar mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt lekker aan het werk kunnen. Een mooi initiatief. In eendrachtige samenwerking voor elkaar gebokst door Ygdrasil en de Leegstandscommissie van de Wijhese ondernemers. Ondernemerszin en burgerkracht.

Deze beide thema’s stonden ook centraal in het Dorpsgesprek dat wij als PvdA Olst-Wijhe organiseerden in The Longhorn in Wijhe. Een kleine vijftig betrokken Olst-Wijhenaren spraken daar met elkaar over ‘de kracht van het dorp’. Geïnspireerd door inleidingen van Dennis Melenhorst van de SER en Joop Hofman van de Rode Wouw werden tijdens het dorpsgesprek tal van verbindingen gelegd en initiatieven gedeeld. En werd naar elkaar geluisterd. Argumenten werden gedeeld, ervaringen werden uitgewisseld. Er meer werd meer ontvangen dan gezonden. En wij waren om 22.00 uur klaar!

Als het aan mij ligt, gaan de raadsvergaderingen wat meer op de dorpsgesprekken lijken. Minder zenden, meer ontvangen. Een goed gesprek hoeft echt geen uren te duren.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.