Home / archiefcentraal / harry decheiver nieuwe trainer eagles a1

harry decheiver nieuwe trainer eagles a1

Harry Decheiver wordt de nieuwe trainer van de A1 van de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Dat meldt voorzitter Edwin Lugt op dinsdagavond Twitter. De bekendmaking zou eigenlijk pas voor woensdag op de planning staan, maar Lugt verwachtte dat het nieuws zou lekken.

De projectgroep Jeugdopleiding Go Ahead Eagles heeft met Decheiver de gedroomde kandidaat weten vast te leggen. Dat laat Go Ahead Eagles weten op hun site. Decheiver is de huidige trainer van Colmschate ’33 en zou eigenlijk volgend seizoen aan de slag gaan bij Zwart-Wit ’63 in Harderwijk. “Maar ik had een clausule opgenomen in mijn contract: als er een Betaald Voetbal Organisatie langs zou komen, kon ik die kans pakken. Ja en dan komt ook nog eens Go Ahead, bij die club heb ik zoveel gevoel. En ik heb altijd gezegd: als er een kans komt in het betaalde voetbal, moet ik hem niet voorbij laten gaan”, aldus de trainer op de website.

John Oude Wesselink is verheugd op de komst van Decheiver. “Hier zijn we heel blij mee, een heel goede zaak. Harry moet de kar gaan trekken, die keuze voor hem was helemaal niet moeilijk. Hij ziet het spelletje perfect, was zelf een technische jongen. Ik denk dat het klopt. Henk ten Cate heeft met hem gewerkt en kent hem als zijn broekzak”.

Decheiver debuteerde al in 1986 voor Go Ahead Eagles, hij was het grootste talent uit een rijke lichting. “Ik zat bij de jeugd in een team van Hennie Spijkerman, waarvan er een heel stel uiteindelijk het eerste heeft gehaald. Dennis Hulshoff, Alfred Knippenberg, Marco Heering, Mark Schenning, allemaal hartstikke goede spelers. Dat konden niet veel clubs zeggen hoor, dat er zoveel eigen jeugd doorbrak. Het voelde destijds ook heel goed, ik ben een groot voorstander van in je eigen omgeving je opleiding genieten. Ik ben een geboren en getogen Deventenaar en heb het als heel prettig ervaren dat ik geen ellendig lange reizen hoefde te maken, gewoon bij mijn ouders thuis kon blijven wonen en in een vertrouwde omgeving kon voetballen. Dat kon niet beter.” Decheiver is helder in zijn visie: “Uiteindelijk vind ik dat als je een goede jeugdspeler bent en je in de buurt van Deventer woont het gek is als je elders in het betaalde voetbal je opleiding gaat volgen. Als ik zelf zou mogen kiezen, zou ik het wel weten. Dan kies je toch voor Go Ahead?”

Mede daarom gelooft Decheiver heilig in de jeugdopleiding. Toen hij door Henk ten Cate en John Oude Wesselink voor de functie werd gepolst, was hij meteen enthousiast: “Alles valt nu op zijn plek. Ik heb mijn diploma, ik kom van Go Ahead, Henk is mijn trainer geweest en ik sta al een tijdje op eigen benen als trainer. Dit, deze A-jeugd, is een heel belangrijke leeftijdsgroep, die jongens gaan de laatste fase in, de laatste stap van jeugd naar eerste elftal. Ik vind het geweldig ze daarbij te kunnen gaan helpen.”

Decheiver heeft een scherpe visie op de intentie van de jeugdopleiding: “Spelers individuele vaardigheden aanreiken, daar draait hem vooral om. Met name op dat vlak willen we veel aan hun ontwikkeling doen. Wie zie je tegenwoordig in de eredivisie nog een man passeren? We moeten in

Nederland echt oppassen niet alleen maar eenheidsworsten te creëren. Het is ook belangrijk dat je dúrft creatief te zijn, dat je de ruimte voelt je acties te maken. Er is op dat terrein veel te winnen.”

Decheiver zelf was een speler die wel altijd, iedere wedstrijd, het lef had het verschil te maken. In zijn rijke carrière die hem langs Heerenveen, RKC, FC Utrecht, Freiburg, Borussia Dortmund maakte hij talloze goals en gaf hij nog meer assists. Met Dortmund won hij in 1998 de wereldbeker voor clubteams. Naast Decheiver zijn er negen Nederlanders die deze prijs in buitenlandse dienst wonnen: Frank Rijkaard, Marco van Basten, Ruud Gullit, Jaap Stam, Raimond van der Gouw, Clarence Seedorf, Edwin van der Sar, Ibrahim Afellay en Wesley Sneijder. Decheiver stond bekend om zijn geweldige schot, zijn tactische inzicht en zijn fabelachtige techniek.

Die Decheiver gaat nu dus aan de slag met het talent uit Deventer en omgeving: “Het is misschien een beetje nostalgisch van me, maar het hoort gewoon bij Go Ahead dat het een A-, B- en C-jeugd heeft.”

Bron: www.ga-eagles.nl

Lees ook

Uitgesproken Lauk: Lange Jan

Enkele weken geleden kreeg ik een appje; Jan van der Hulst is overleden. Ik geef …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.