geen extra alcoholcontroles in olst wijhe

De gemeente Olst-Wijhe gaat tijdens carnaval geen extra leeftijdscontroles onder alcoholgebruikers houden. “We zetten niet in op handhaving, maar op preventie,” laat een woordvoerder van gemeente Olst-Wijhe weten. “Wel hebben we bij alle carnavalsverenigingen aangegeven dat we het belangrijk vinden om afspraken te maken. Van elke vereniging hebben we daarop een antwoord gekregen.”

De gemeente stelt dat ze wel een klein beetje voor een dilemma staat. “Omdat de wet sinds 1 januari van kracht is, zitten we nu met een doelgroep die er tussenin valt. Jongeren die eerst wel alcohol mochten drinken, mogen dat nu niet meer. Juist daarom is het belangrijk om afspraken te maken. De nieuwe wet vraagt om een verandering van mindset. Net als bij het rookverbod vraagt het tijd om dit bij iedereen tussen de oren te krijgen.”

Met het contact met de verenigingen hoopt de gemeente dat er een basis ontstaat om vooral een beroep te doen op eigen verantwoording. “Anders krijg je het toch niet voor elkaar.” Wel erkent de gemeente dat er ruimte is om tussen de regels door te leven. “Honderd procent waterdicht zal het niet zijn.”

Wel weet de woordvoerder van de gemeente direct een mooi voorbeeld te noemen. “Hans Hutten, de voorzitter van de Diekschoevers uit Wijhe, is met alle jeugdleden persoonlijk in gesprek gegaan. Daarmee geeft hij een duidelijk signaal af. Ik denk dat dit uiteindelijk leidt tot een beter resultaat dan strikt handhaven. Handhaven kan ook kwaad bloed zetten.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.