Home / archiefcentraal / column obalo rekentoets onzin

column obalo rekentoets onzin

Obalo is een praktijk waar kinderen, jongeren, ouders en scholen terecht kunnen voor hulp, onderzoeken en advies rond leren of gedrag. Elke maand schrijft Elvira Rouwenhorst-Pont van Obalo een column voor Salland Centraal. Lees mee wat zij ons deze maand te vertellen heeft.

7 x 8 = 54 ? of de onzin van DE rekentoets

Een groepje saaie, muisgrijze mannen kwam op een verloren zondagnamiddag bij elkaar. Wat zullen we eens gaan doen, vroegen ze zich af. “Laten we een rekentoets bedenken, die zo moeilijk is dat meer dan de helft van de middelbare scholieren hem níét kan maken”, zei er een. “Goed idee!”, zei een ander, “en dan móéten ze hem halen om examen te mogen doen!” Ze gniffelden in hun vuistje en voerden hun gemene plannetje uit.

We kennen het allemaal wel: een meisje achter de kassa die bij wijze van spreken 4,50 en 6 euro nog niet uit haar hoofd kan uitrekenen. Dat jongeren minder goed kunnen rekenen, werd ook door de regering gezien. Een lage plaats op de wereld- rekenranglijst is een schánde natuurlijk, voor zo’n ontwikkeld land als de onze! Er werd een oplossing bedacht: er moest een verplichte rekentoets komen! Dat zou het rekenniveau wel eens opkrikken.

Wacht eens even. Gaan jongeren beter rekenen door een tóéts? Wat een onzin! Beter en vooral langer rekenonderwijs hebben ze nodig, zodat ze klaar zijn voor de maatschappij. Nu moeten ze alleen worden klaargestoomd voor een toets. En zelfs daar krijgen scholen het geld en de mogelijkheden niet voor.

De eerste resultaten van de toetsen zijn dramatisch. Op het vmbo en de Havo haalde in het voorjaar van 2013 nog geen dertig procent van alle leerlingen de toets. Vwo’ers deden het wel beter: daarvan slaagde 78 procent.

In de praktijk ben ik aan het werk met een leerling. Ze zit net op het MBO en had wekenlang slapeloze nachten. Ze haalde voor alle vakken supergoede cijfers door haar inzet en motivatie. Maar de rekentoets haalde ze steeds niet. Zou ze dan straks geen examen mogen doen? Door extra uitleg en samen met mij aan het werk te gaan begrijpt ze het nu wel. Ze heeft er vertrouwen in dat ze het gaat redden met die toets en slaapt weer goed.

Ikzelf slaap een stuk onrustiger: al die jongeren die deze toets niet gaan halen, hoe moet dat straks met hen? Krijgen ze hun diploma dan niet? Kunnen zij dan geen prima kapster worden? Of dierenverzorger, bouwvakker of politieman, kunstenaar of filosoof? Dolfijnentrainer, technicus, elektricien, ontwerper of tandarts, landbouwer, slager, of….

Reactie? Graag! Mail naar: column-elvira@obalo.nl

Lees ook

Orgelconcert in WH Zwart Hal

LEMELERVELD – Gerwin van der Plaats verzorgt op zaterdag 25 september een orgelconcert in de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.