blokken op de cito toets

De Cito-toets is weer begonnen, kinderen uit groep acht van verschillende basisscholen maken zich dinsdag op voor de tweede dag.

De Cito-toets vindt dit jaar voor de 45e keer plaats. Net als voorgaande jaren neemt 85 procent van de basisscholen de Cito-toets af. Er doen dit jaar ongeveer 6.170 scholen mee, wat in totaal neerkomt op 164.500 leerlingen.

Hiervan maken 137.000 leerlingen de Eindtoets Basis en 27.500 leerlingen de Eindtoets Niveau. Dit jaar is het ook mogelijk om de Cito-toets digitaal te maken, 351 scholen hebben zich ingeschreven voor deze digitale eindtoets. De digitale afname van de Eindtoets liep van 3 februari tot en met 7 februari en loopt straks van 17 februari tot en met 11 april. De afname van de papieren versie is van 11 februari tot en met 13 februari. De onderdelen die tijdens de Cito-toets aan bod komen zijn taal, studievaardigheden, rekenen-wiskunde en wereldoriëntatie.

Ook houden de scholen rekening met blinden, slechtzienden en leerlingen met dyslexie. Zij kunnen een aangepaste versie van de eindtoets maken. Zo zijn er gesproken en vergrote versies voor slechtziende leerlingen en leerlingen bij wie dyslexie is vastgesteld. Voor blinde leerlingen is er een brailleversie, vijftien leerlingen maken hier gebruik van.

De toets is een hulpmiddel bij de keuze voor het voorgezet onderwijs. Voor de invoering van de Cito-toets werden leerlingen beoordeeld op hun sociale status. Zo werden mannelijke allochtone en arbeiderskinderen vooral naar lagere technische scholen gestuurd, vrouwen gingen naar de huishoudschool. Om een objectieve mening te vormen over het leervermogen van de leerlingen stelde de overheid een landelijke toets in: de Cito-toets. Zo probeert de overheid leerlingen ook te beschermen tegen vooroordelen van leraren.

De Cito-toets zoals die nu bestaat is geen examen waarvoor je kan slagen of zakken. Leraren volgen leerlingen gedurende de gehele bassischooltijd, waardoor al redelijk bekend is wat de mogelijkheden van de leerlingen zijn. Er gaan nu al stemmen op om de Cito-toets af te schaffen. Ouders vinden dat de kinderen te veel afgerekend worden op hun Cito-score en te weinig op het advies van de leraren.

Dit staat dus haaks op de ideologie van de invoering van de Cito-toets.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.