1 voor allen droomt van drie zetels

De nieuwe partij 1 voor Allen vond het tijd voor een update van de gemeenteraad. De net 18-jarige Adelina Mjaku wil de fractie versterken. Zij is daarmee de jongste kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Raalte. Fractievoorzitter en tevens lijsttrekker Ben Misha maakt samen met Gerlant Zielman de verkiezingslijst voor de partij compleet.

1 voor Allen begon als eenmansfractie nadat Misha in juli 2012 uit de SP stapte. Hij kon niet met het hiërarchische klimaat in de partij omgaan. “De titel fractievoorzitter past niet bij mij. Bij veel partijen zijn er twee of drie mensen die de touwtjes in handen hebben. De rest moet zijn mond houden of oprotten. Zo werkt het bij ons niet”, beweert hij stellig.

Misha wil met zijn partij iets terugdoen voor Raalte. Hij begon zijn missie met twee doelen. Ten eerste wilde hij een team vormen waarmee hij zijn visie kon uitdragen. Daarnaast wilde hij jongeren betrekken bij de partij. Dat is gelukt door Adelina Mjaku toe te voegen aan de lijst.

Voor Mjaku is het allemaal een beetje nieuw. “Ben vroeg me bij zijn partij te komen en ik wilde me graag inzetten. Jongeren zullen uiteindelijk de boel moeten runnen. Daarom wil ik nu meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Raalte”, zegt Adelina.

Het lijkt een kleine partij met maar drie kandidaten, maar hier is bewust voor gekozen. “Bij andere partijen zie je dat zwagers en vrouwen op de lijst gezet worden, gewoon om hem te vullen. Daar willen wij niet aan meedoen”, zegt Gerlant. “We zijn een opmerkelijke groep mensen. Een christelijke Sallandse boer, een Albanese socialist en een fanatieke jongen meid. Samen gaan we proberen het verschil te maken.”

De partij heeft verschillende pijlers die belangrijk zijn in het aankomende programma. Ten eerste willen ze burgers serieus nemen. Ze willen zorgen voor openheid en transparantie. Daarnaast willen ze ervoor zorgen dat burgers weer vertrouwen in de politiek krijgen en als laatste willen ze de nieuwe generatie erbij betrekken.

Deze pijlers zijn ontstaan uit persoonlijke frustratie. “Ik kreeg als lid van Plaatselijk Belang Laag Zuthem vaak van burgers te horen ‘De gemeente Raalte doet maar wat.’”, aldus Gerlant. “Er wordt nu bijvoorbeeld 14 miljoen uitgegeven aan een nieuw zwembad. De wethouder noemt dat bedrag dan ‘niet interessant’ in de krant. Daar snapt de gemiddelde Sallander niets van. Die ziet alleen dat hij meer moet betalen en er minder voor terugkrijgt”, zegt Gerlant. 1 voor Allen wacht liever eerst de nieuwe maatregelen voor de ouderenzorg af, voordat er geld uitgetrokken wordt voor een nieuw zwembad.

De droom van het drietal is dat ze drie zetels in de gemeenteraad krijgen. Ze willen een alternatief zijn voor alle mensen die het gerommel in de politiek zat zijn. “CDA regeert als sinds mensenheugenis in Raalte. Samen met Gemeentebelangen hebben ze een meerderheid. Dan kunnen de kleine schreeuwen wat ze willen, maar ze worden bijna nooit gehoord. Dat willen we doorbreken”, aldus Gerlant. Of die droom uitkomt is op 19 maart aan de kiezer.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.