verdwijnt de patrijs net zo snel als de korhoen

Binnen 5 tot 10 jaar zal de patrijs verdwijnen uit het Sallandse landschap. Dat is een van de belangrijkste conclusies van Patrijs van Salland, een samenwerking tussen IVN Wijhe-Olst, de agrarische natuurvereniging ANV Groen Salland, de Vogelwerkgroep IJsselstreek en de 4 Sallandse wildbeheerseenheden.

In veel gebieden in Nederland zijn ze inmiddels verdwenen, met een afname van ruim 95% in dertig jaar tijd. De patrijs is daarmee een indicator van de teloorgang van de boerennatuur, in de hand gewerkt door vergaande intensivering in de landbouw.

In 2013 werden meer dan 300 mensuren besteed aan het in kaart brengen van de patrijzen. Gelukkig zijn er nog patrijzen in Salland. Er werden er ruim 450 geteld. Mits gerichte actie wordt ondernomen, biedt dit aantal wellicht perspectief voor behoud van deze eeuwenlang vertrouwde bewoner van het Sallandse landschap. Doen we niets, dan lijkt de patrijs de nieuwe korhoen te worden.

Patrijs van Salland tracht daartoe de komende jaren aandacht te vragen en maatregelen te ontwikkelen om verdere achteruitgang van biodiversiteit te stoppen. De samenwerkende organisaties denken dat Salland gebaat zou zijn bij sterke economische landbouw met een duurzaam karakter. Het gevarieerde Sallandse landschap met akkers en weidegronden, regelmatig begrensd door houtwallen en -singels, watergangen en heggen zijn daarbij voor toekomstige generaties van zowel mens als dier een aantrekkelijk woon- en leefmilieu.

Bovendien biedt het agrarische bedrijven een duidelijk handvat ten behoeve van nieuw te ontwikkelen (europees) landbouwbeleid waar vergroening een groot aandachtspunt is!

Meer informatie en het volledige onderzoeksrapport 2013 kun je vinden op staging2.patrijsvansalland.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.