Home / archiefcentraal / uniek experiment met windturbine in lveld

uniek experiment met windturbine in lveld

Het staat al een jaar in Lemelerveld en is de enige in zijn soort in Nederland en één van de weinige in Europa. De MagLev windturbine. Volgens kenners is het ‘een grote stap voorwaarts in de wereld van de windenergie’. De turbine staat aan de Langsweg in Lemelerveld en wordt nu ingezet als initiatief van Duurzaam Lemelerveld.

De turbine maakt gebruik van grote verticale bladen, gespreid over bijna de gehele lengte van de windmolen. De as van de MagLev-turbine zweeft op magneten, waardoor amper wrijving ontstaat. Daardoor kan dit soort windmolens veel efficiënter werken dan de huidige generatie windmolens.

De naam MagLev komt van Magnetic. De MagLev van meer dan 3mw kan tot 500 jaar meegaan en heeft 640 keer minder ruimte nodig dan een vervangend conventioneel windmolenpark. De MagLev kan in tegenstelling tot de huidige generatie windmolens stroom opwekken bij lage windsnelheden vanaf 1,5 meter per seconde en doet het ook goed bij hoge windsnelheden. Conventionele windmolens moeten bij windkracht 10 vaak uitgezet worden. De Maglev doorstaat dit met gemak.

In tegenstelling tot de huidige generatie windmolens kan de turbine stroom opwekken bij lage windsnelheden vanaf 1,5 meter per seconde en de turbine doet het ook goed bij hoge windsnelheden. Conventionele windmolens moeten bij windkracht 10 vaak uitgezet worden.

Lees ook

‘Jackie en Oopjen’ en ‘Emma’ in Holstohus

OLST – Het Filmhuis Olst toont vrijdag 24 september na een lange corona-onderbreking weer twee …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.