tegenvallende vogeltelling door zacht weer

De nationale vogeltelling viel zaterdag voor Gerard Broekgerrits een beetje tegen. “Ik heb van 9.45 tot 10.15 uur de vogels in onze voortuin geteld, maar ik kwam niet verder dan een merel, een koolmees en een roodborst. En nadat ik de stand had doorgegeven, kwam er nog een vink en een groenling in de tuin. Voorgaande jaren kwamen er veel meer vogels en vogelsoorten tijdens de tuinvogel telling in onze tuin.”

Broekgerrits wijt het tegenvallende resultaat aan het weer. “Door het extreme zacht weer van deze winter, is er voor alle vogelsoorten genoeg te eten in de natuur. Zelfs de vuurdoorn bij ons zit nog vol met bessen, terwijl andere jaren deze geheel leeg is gegeten door merels en andere vruchteneters.”

Broekgerrits grijpt de vogeltelling direct aan om nog het één en ander te vertellen over het roodborstje. “De roodborsten die wij in Nederland in de lente, zomer en deels in de herfst hebben, trekken in de herfst weg naar de zuidelijkere landen in Europa en komen in de lente weer terug. De roodborsten die in Nederland in de winter zijn te zien en te horen, komen uit de noordelijke landen van Europa. Als bij terugkomst van de roodborsten die hier in Nederland broeden en de winterrood borsten nog niet zijn vertrokken naar hun eigen broedgebied dan ontstaan er vaak hevige gevechten. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes van de roodborsten zingen bijna het gehele jaar, in de ruitijd laten ze zich niet of nauwelijks horen. Roodborsten zijn halve holenbroeders, de vrouwtjes bouwen zonder hulp van het mannetje het nest, de mannetjes helpen wel bij het groot brengen van hun jongen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.