technicampus in deventer houdt open dag

Meer jongeren in de techniek. Met dat doel is de Technicampus in Deventer in september 2013 van start gegaan. Zaterdag 1 februari staan de poorten tussen 10.00 uur en 15.00 uur wijd open voor alle belangstellenden.Installatie-, metaal-, infra- en bouwtechniek samen onder één dak met als doel om elkaar te versterken en nog beter aan te sluiten op de wensen vanuit het bedrijfsleven.

De Technicampus is trendsetter en landelijk worden tal van initiatieven ontwikkeld om meer techniekcentra op te richten. Bedrijfsschool Aventus verzorgt de theorielessen op de Technicampus.

BouwBasic, het opleidingsbedrijf voor de bouw in de regio’s Deventer-Raalte-Zutphen, opereert sinds 1 januari onder een nieuwe naam: Bouwmensen. Het bouwopleidingsbedrijf was tot september 2013 gevestigd aan de Veenweg in Deventer. Er werd al langer gezocht naar een nieuw onderkomen om samen met bedrijfsschool Aventus het zgn. les op locatie te realiseren. Met de oprichting van de Technicampus ging voor het opleidingsbedrijf een lang gekoesterde wens in vervulling. Aan de Schonenvaardersstraat is de werkplaats van Bouwmensen inmiddels volledig in bedrijf en leerlingen kunnen er terecht om vakkennis op te doen.

Bouwmensen is een landelijke naam voor de bouw- en infraopleidingen om de herkenbaarheid te vergroten. De bouwsector heeft al meer dan 30 jaar een uitstekende reputatie als het gaat om het opleiden. In elke regio is wel een opleidingswerkplaats waar leerlingen terecht kunnen, ook als er bij de aannemer tijdelijk even geen werk is. De keuze voor landelijke samenwerking levert tevens financieel voordeel op, omdat er gezamenlijk materialen, bedrijfskleding en promotiemateriaal kan worden ingekocht.

“Doorgaan met opleiden, ook als het even wat minder gaat.” Dat is de hartenkreet van manager Jan van Duuren van Bouwmensen Deventer-Raalte-Zutphen. “De gevolgen van de bouwcrisis zijn ook aan ons niet voorbij gegaan, maar gelukkig blijven de leerlingenaantallen stabiel en worden door minister Asscher ondersteunende maatregelen aangeboden.”

Dat is hard nodig, omdat rapporten van onderzoeksbureaus er op wijzen dat er binnen enkele jaren grote tekorten aan jong personeel in de (bouw)techniek zullen ontstaan. “We willen de BBL-opleidingen, waarbij leerlingen vier dagen werken en een dag theorie volgen, zoveel mogelijk in stand houden. Bij instroom op niveau 2 ontvangen de leerlingen een prima cao-salaris en als blijkt dat de leerling over voldoende kennis en vaardigheid beschikt, dan kan hij of zij na twee jaar starten met een 2-jarige allround-opleiding. Doorstroming naar opleidingen als uitvoerder, werkvoorbereider of calculator behoort eveneens tot de mogelijkheden”, aldus Van Duuren.

Wanneer leerlingen nog niet genoeg voorkennis of vaardigheden hebben, beginnen ze in een BOL-opleiding. “We testen de leerlingen via een diagnostische week en vervolgens bepalen we samen met de leerling en zijn ouders het juiste opleidingstraject”, vertelt leerling-coördinator Anton Sibelt. De BOL-opleiding valt onder de supervisie van Aventus, maar Bouwmensen is verantwoordelijk voor het bijbrengen van de praktische vaardigheden en voor de stageplaatsen. De docent is ook de trajectbegeleider van de leerling en regelmatig nemen ze samen de planning door.

Bouwmensen Deventer-Raalte-Zutphen biedt opleidingen aan tot timmerman, allround timmerman, restauratietimmerman of metselaar en allround-metselaar. Ook worden opleidingen tot tegelzetter en voeger aangeboden. Deskundige instructeurs bereiden de leerlingen in de beginperiode voor op hun werk op de bouwplaats. De echte vakvaardigheden, de kennis en het inzicht leren ze bij het bouwbedrijf. Daar werken ze onder de supervisie van leermeesters die hiervoor zijn getraind en ook regelmatig worden nageschoold. De leermeesters, maar ook de begeleidende vaklieden, zijn van enorme waarde bij het opleiden. De bouwbedrijven in o.a. de regio Salland zijn allemaal zeer betrokken bij de leerlingen en waar mogelijk creëren ze ruimte voor een opleidings- of stageplaats.

De Technicampus heeft zaterdag 1 februari de poorten wagenwijd openstaan voor alle belangstellenden. Docenten van Aventus zijn aanwezig en de werkplaatsen van de installatie-, metaalopleiding en Bouwmensen zijn in bedrijf. Leerlingen en ouders kunnen er tussen 10.00 uur en 15.00 uur terecht voor alle informatie over opleidingen in de techniek. Het adres van de Technicampus is Schonenvaardersstraat 6 in Deventer. Deze straat ligt aan de doorgaande Hanzeroute die door Deventer loopt en in de richting gaat van de A1.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.