schalmloop wordt fors opgewaardeerd

Deelnemers aan de 29ste Schalmloop aanstaande zondag in Mariënheem doen er goed aan om de wegschoentjes in hun tas te houden. Het geheel nieuwe parkoers vraagt om een flink profiel onder de wedstrijdschoentjes. Het nieuwe bestuur gooide het roer om door ondermeer nieuwe parkoersen uit te zetten in het buitengebied. Asfalt en straatklinkers hebben zo veel mogelijk plaats gemaakt voor een natuurlijke ondergrond: schouwpaden, grasland, boerenerven en wandelpaden als natuurlijke habitat voor een crossloper. De Schalmloop is hiermee fors opgewaardeerd en doet, met ingang van aanstaande zondag, absoluut niet meer onder voor de andere Sallandse crosslopen.

Ook de Schalmloop , een tiental jaren geleden ineen gekrompen tot een kneuterig loopje met zo’n 100 lopers, liftte de afgelopen jaren mee met het succes van het Sallands Crosscircuit. Automobilisten op de N35 kregen de laatste jaren de indruk op die zondagmorgen in januari dat de kerkgang in Mariënheem nog altijd hoogtij viert. De werkelijkheid ziet er toch anders uit. Het dorp slipt de laatste jaren bijkans dicht door de grote toestroom van hardlopers die in de Schalmloop hun hoogmis vinden.

Is de Mariënheemse loop hiermee helemaal terug op aarde? Het antwoord hierop van de hardlopers was gereserveerd. Ondanks de revival en de prachtige ambiance rond het Aspel , zwol de roep om een crosswaardig parkoers steeds meer aan. In de praktijk bleek zo’n beoogd parkoers absoluut geen piece of cake. Tòch kreeg de metamorfose daadwerkelijk zijn beslag. De 29ste editie, op een geheel nieuw parkoers, is dan ook een product van jarenlange voorbereiding. Op zondag 19 januari gelden de besmeurde kuiten na afloop van de koers als een certificering van deze kentering.

André Holtmaat heeft al de ontwikkelingen van de afgelopen decennia weerstaan. Toch zal de running reporter zondagmorgen goed uitgeslapen moeten zijn om op de vele nieuwigheden te anticiperen. Geruststellend voor hem is dat het startdoek aan dezelfde palen is bevestigd en het lopersvolkje ook nog dezelfde looprichting aanneemt. Maar dat alle afstandslopen vanaf de sportvelden de finishfuik in duiken, zal in het dorpsarchief bij geschreven gaan worden als één van de grootste veranderingen van het nieuw jaar. Spectaculair is ook de dubbele rondes bij de jeugd op de 2 km en bij de duurlopers op de 10 km. Een moedig besluit dat zowel de loper als het publiek bijzonder zal waarderen. De Schalmloop is hiermee een stuk groener en meteen ook fors zwaarder geworden; de loper wordt op z’n wenken bediend.

Info: staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.