scc update schalmloop meteen succesvol

Het was bijzonder vroeg voor de hardlopers op de 11 km. Om 10 uur precies werd een peloton van bijna 150 lopers weggeschoten voor een dubbele veldloop. Het parkoers, voorheen een volledig stratencircuit , bood afwisselend straatklinkers, grasland en schouwpaden. De bemodderde benen van de gefinishte lopers gaven overduidelijk aan dat het parkoers op verschillende locaties echt crosswaardig was. ‘We moesten hard werken op het groen”, verzuchtte een hardloper in de finishfuik. ‘Dan is het toch ook prettig als je op de straatklinkers even op adem kunt komen’, vervolgde hij uitgeput maar bovenal voldaan.

Winnaars van de koningsloop werden bij de dames en de heren respectievelijk Ellis Bebseler uit Ambt Delden en Mark Saathof uit Nijverdal. Bebseler, ook winnaar in Heeten, ging furieus van start en sloeg meteen een flink gat met haar concurrenten. Met haar soepele tred werd ze met overmacht winnaar van de 29ste Schalmloop. Ook Mark Saathof kwam met voorsprong over de meet. In de eerste 6 kilometer vond hij de taaie Edwin Ophof nog aan zijn zijde. Een flinke tempoverhoging in het drassige land bracht hem alleen op kop. Zijn solo hierna was indrukwekkend en leverde hem na 11 kilometer de lauwerkrans op.

Ook de beide jeugdlopen kenden een fors grotere deelname. In vergelijking met de vorige editie haalde de jeugdlopen zelfs de dubbele cijfers. De allerkleinsten op de omloop van 1 kilometer en de ‘de slag oudere kinderen’ op de dubbele afstand stormden impulsief weg van onder het startdoek. Een mooie groep kon dit tempo heel lang volhouden; de overige lopertjes moesten rap inbinden en terugschakelen op een lagere toerental. Ouders en familieleden, rijen dik op de laatste meters, staken hun waardering voor deze binkies niet onder stoelen of banken. Ook de laatste lopers werden met applaus binnen gehaald.

Een veld van 270 lopers zette zich in beweging voor de middenafstand, een parkoers over 5,5 kilometer. Indrukwekkend te zien hoe de Hellendoornseweg in de volle breedte in beslag genomen werd door het uitrekkende peloton. Op het groene gedeelte was het compacte veld inmiddels uitgerold tot een lange, smalle lint van lopers die hier echt aan het werk moest. Soms tot over de enkels in de modder; zompend, navigerend, dribbelend over het gras. De Drentse Sabine Spreen verstevigde haar leidende positie in het algemeen klassement door ook in het Mariënheemse overtuigend te zegevieren. Bij de heren won Casper van Leeningen. De atleet uit Beekbergen vormde tot de entree van het sportpark een kopgroep met Martin Breunissen en Ruben Vos. Zijn eindschot was beslissend.

Met deze 29ste Schalmloop, in een geheel nieuw jasje, heeft Mariënheem vandaag uitdrukkelijk haar positie binnen het Sallands crosscircuit waargemaakt. Met een nieuw bestuur, uitdagende parkoersen èn met ruim 200 lopers meer dan de vorige editie, verdient de nieuwe loopcommissie een extra rondje. Dit keer in ’t Aspel.

De video van de Schalmloop vind je hier

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.