sallands cross circuit bereikt finish

De ongekend grote toeloop op de wedstrijden die onder het Sallands Crosscircuit vallen, komt voor de kenners niet als verrassing. Het feit dat het hardlopen gemeengoed is geworden door het laagdrempelige, wordt niet alleen zichtbaar tijdens de georganiseerde Sallandse crosswedstrijden.

Ook doordeweeks wordt er op allerlei terreinen en niveaus hardgelopen. Individueel en groepsgewijs. Loop- en trainingsgroepen zijn in een mum van tijd volgeboekt; deelnemers raken in de ban en steken enthousiast door naar een volgende niveau. Zelfs mensen die ‘van heel ver’ moeten komen, worden uitgedaagd door een cursus als ‘leren hardlopen’ van Vital Centre en de‘beginnersclinic’ van AV Salland. Een recent rapport van NOC*NSF wijst uit op dit moment ruim 1 miljoen mensen op korte termijn met hardlopen wil beginnen.

Andere resultaten uit het onderzoek: het gros van de hardlopers wil vanuit de eigen voordeur weg kunnen rennen; de grootste vorderingen worden gemaakt onder begeleiding van een trainer èn welbevinden en conditie zijn drijfveren om te gaan hardlopen.

En..wie eenmaal besmet is met het loopvirus… Ook de gezamenlijkheid in het weekend tijdens de georganiseerde Sallandse crosslopen draagt bij aan een steeds groter wordende groep hardlopers. De cijfers bevestigen dit overduidelijk. Vorig jaar namen bijna 5500 lopers deel aan het gehele circuit. Met nog één crossloop te gaan staat de tellers inmiddels al op 7063.

Met de allerlaatste loop van het Sallands Crosscircuit , the final lap, valt de loopkaravaan op zondag 26 januari dus Lemelerveld binnen. In de rits van 11 kenmerkt deze loop zich voornamelijk als een stratenloop, waarbij veel volk op de been is èn waarin de lopers volop tegen de driften van moeder natuur aanlopen. De lange, kale kanaaldijk – een volle kilometer lang nog wel – een noordenwind, een temperatuurtje met een minder prettige gevoelswaarde, regen of hagel; dit vraagt om een slimme looptactiek. Blijf beschut in het peloton lopen, is hierbij het devies. Tenzij je je zelf zo sterk waant dat de elementen geen vat kunnen krijgen.

Compact lopen, tja, dat lukt meestal nog wel in de drukte van de eerste ronde. Bij de tweede omloop is de loper meteen al op de Blikman/Kikkertweg helemaal op zichzelf aangewezen. In de verte doemt alsnog de scherpe bocht op en steekt het asfalt verderop de natuur in. Het middenstuk van het parkoers, op het domein van het Heidepark, heeft paradijselijk mooie doorsteekjes. Ogenschijnlijk ter compensatie van het lastige voortraject! Als de loper eenmaal de groene long achter zich heeft liggen, komt het finishdoek weer in zicht. Voorbij de laatste straathoek wordt de loper als het ware naar de finish gedragen. Het enthousiaste publiek èn de passie van speaker Henk Borgmeijer zorgen daar elk jaar weer voor. Deze ambiance op het Kroonplein kenmerkt wellicht deze afsluitende loop van het Sallands Crosscircuit. Applaus na een loop die op zichzelf nauw linkt met de weersomstandigheden. Bestemming bereikt!

Het lukt de gebroeders Ten Broeke toch ook elk jaar maar weer om een flinke ploeg vrijwilligers op de been te krijgen. Vanuit hun makelaarskantoor, maar vooral ook vanuit hun liefde voor de hardloopsport, weten ze aanstaande zondag voor de 7de keer het spel op de wagen te krijgen. Bijzonder in deze afsluitende etappe is de uiteindelijke ranking in het totaalklassement. Hoewel de winnaars in alle categorieën bekend zijn, zullen in de buik van het peloton nog diverse onderlinge wedstrijdjes uitgevochten gaan worden. Die buurvrouw, die de laatste keer over me heen ging, die 17de plek, of vandaag wel de eerste Lemelervelder. Hardlopen, van alle streken!

Info: staging2.sallandscrosscircuit.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.