rendac duurder varkenshouders boos

Varkenshouders in Overijssel zijn boos op het bedrijf Rendac door een tariefsverhoging in 2014. Het bedrijf, met onder meer een vestiging in Nijverdal, haalt als enige in Nederland kadavers bij de boeren op. De bond van varkenshouders, de NVV, roept haar leden op om bezwaar te maken tegen de tarieven. Voor een grote varkenshouderij kan de tariefsverhoging op jaarbasis 1000 euro extra aan kosten betekenen.

Ondanks de protesten van varkensboeren en de stellingname van de NVV, houdt Rendac vast aan de verhoging. Volgens het bedrijf waren zijn de nieuwe tarieven even hoog als in 2012. In 2013 waren de tarieven lager dan het jaar ervoor.

Als reden voor de prijsverhoging, draagt Rendac aan dat de opbrengst van de restproducten is gedaald. Van de varkenskadavers wordt bij het bedrijf onder meer dierlijk meel en dierlijk vet gewonnen. De prijs die op de markt betaald wordt voor die producten is vorig jaar gedaald.

Dierlijk meel wordt gebruikt als brandstof in energie- en cementcentrales. Dierlijk vet wordt verkocht aan de biodieselmarkt. Op beide markten daalt de prijs, stelt Rendac.

NVV roept haar leden op om in opstand te komen tegen de tarieven. Op haar website heeft de vereniging een protestbrief klaargezet die leden gepersonaliseerd kunnen versturen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.