receptie hoppen hapjes en drankjes

Opinie – Het is de tijd van nieuwjaarsrecepties. We hebben er in de regio al behoorlijk wat afgelopen. En we gaan er nog veel meer bezoeken. Maar je moet daar niet naar toe als je net goede voornemens op gebied van eten en drinken met je zelf hebt afgesproken.

Verbazingwekkend zijn ze eigenlijk, die recepties. Ze kosten duizenden euro’s. Op drank wordt niet bezuinigd. En op hapjes ook niet. En dat terwijl we aan het begin van een culturele verandering in de maatschappij staan. Eten, drinken en roken: we zullen er over tien jaar om lachen hoe we daar nu tegen aan kijken.

Neem het eten. Een stukje zalm komt uit kweekvijvers, wordt gevoed met slachtafval, zit dus vol met de medicijnen uit de bio-industrie. Smakelijk eten.

Neem het drinken. We proberen de drankleeftijd op te schroeven. Van 16 naar 18. Een verslavingsdeskundige van de UT heeft al laten vallen dat 21 de volgende stap is. Want alcohol is slecht voor de ontwikkeling van je brein. De beste garantie om jongeren zo laat mogelijk aan de drank te krijgen is ouders het voorbeeld laten geven. Laat receptiebezoekers nadien dan maar niet gelijk met hun kinderen praten…

Neem het roken. De tabak wordt duurder. Het is zo zoetjes aan niet meer te betalen. Voor jongeren zeker niet. Maar ouderen moeten zich zo langzamerhand ook achter de oren krabben als ze de optelsom van kosten maken. (In Ethiopië rookt bijna niemand: want dat vinden ze niet zo verstandig…)

De bezwaren tegen maatregelen richten zich op de handhaving. Als je niet straft, leeft niemand er naar. Maar is dat zo? Op korte termijn misschien. Maar op lange termijn ligt dat toch anders. Kijk naar drank in het verkeer. De pakkans is bijzonder klein. Toch is het maatschappelijk gezien niet meer acceptabel als iemand met drank op achter het stuur kruipt. We spreken elkaar er op aan of regelen een BOB. Met roken ging het ook zo. Als je nu iemand onder de 20 uitlegt dat we vroeger gewoon in huis rookten, kijkt die versteld. En daar is nooit een handhavende macht aan te pas gekomen!

Zo zal dat met drank voor alleen 18+, roken onder jongeren en een beetje gezond eten ook gaan.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.