jubileumboek stoppelkaters online

Een echt groeidocument, zo omschreef voorzitter Roy Schulten van carnavalsvereniging de Stoppelkaters het zondagmiddag officieel gepresenteerde jubileumboek over 66 jaar carnaval in Raalte. Iedereen kan het boek gratis downloaden (via ITunes of de site staging2.stoppelkaters.nl) en na het lezen eventuele aanvullingen, toevoegingen en andere opmerkingen doormailen naar samensteller Paul Albers.

Deze werkt de zeer uitgebreide digitale productie dan weer bij; “Voorlopig kan ik nog wel een paar jaar vooruit met updates,” zo verwacht Albers. Die blij was met de vele complimenten die hij tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de Stoppelkaters in café Laurel’s zondagmiddag direct al kreeg.

In totaal zijn er 66 verschillende hoofdstukken, allemaal met heel veel tekst, foto’s, geluids- en filmopnamen. Elk hoofdstuk is aan een bepaald jaar verbonden en gaat in op ongeveer elk denkbaar onderwerp dat ooit een kleine of grote rol bij het Raalter carnaval heeft gespeeld of nog speelt.

Uiteraard is zo’n digitale productie minder tastbaar dan het gebruikelijke jubileumboek maar het biedt volgens Albers erg veel voordelen; “In een gedrukt boek kun je een bepaalde hoeveelheid tekst of foto’s per pagina kwijt. Bij deze speciale multimediale uitgave kun je de tekst zo lang of kort als gewenst maken. Ook kun je doorklikken naar allerlei muziek en filmpjes. En natuurlijk kun je zo ook zoveel foto’s laten zien als je maar wilt. Van Richard Woolderink van Raalte-Clopedie hebben we duizenden foto’s over het vroegere carnaval in Raalte van wijlen fotograaf Herman Aa gekregen. Daarvan zijn er honderden te zien in deze uitgave. In totaal schat ik dat er zeker 1000 foto’s in gekomen zijn.” Daarnaast is er veel geluids- en beeldmateriaal te horen en zien, bijvoorbeeld het bekende Stoppelkaterslied in meerdere versies, waaronder een unieke houseversie uit de jaren 90.

Voor Prins Paul de Eerste, volgens de traditie bij de Stoppelkaters op de nieuwjaarsreceptie nu nog niet in officiële prinselijke kledij gehuld, was de eer weggelegd om met een ‘enter’ op de iPad de eerste beelden op een groot scherm te tonen. ’66 jaar Stoppelkaters’ begint direct al met een muzikaal filmverslag van de doldwaze gemotoriseerde tocht onder het motto ‘Route 66’ waarmee de Raalter carnavalsvierders enkele weken geleden de zondagmorgenrust in Raalte ‘verstoorden’. Volgens voorzitter Schulten was de bonte stoet een mooi visitekaartje van de Raalter vereniging.

Paul Albers, stevig geholpen door een flink aantal auteurs en anderen binnen en buiten de Raalter carnavalsvereniging, heeft in ieder geval een indrukwekkende verzameling van feiten, teksten, foto’s, geluid en beeld bijeen gebracht en gebundeld. Persoonlijke herinneringen van oud-prinsen en presidenten, verhalen over successen vroeger en nu van de Firecats en Hofdames, over de roemruchte Raaltenaren die vanuit de ton stampvolle zalen van de Leeren Lampe aan het lachen kregen, maar ook de stille werkers achter de schermen in de vele voor de buitenwereld onbekende commissies van de vereniging komen aan bod. Dat geldt tevens voor Gait Kieftenbelt, 26 jaar deelnemer aan de Grote Sallandse Optocht en roemrucht Zwabberaar. Ook de grote rol die de Stoppelkaters hebben gespeeld (en nog steeds doen) bij zowel op- en afbouw als kaart- en muntverkoop tijdens Stoppelhaene en Ribs & Blues krijgen veel ruimte en aandacht.

Iedereen kan nu de jubileumproductie gratis downloaden om het daarna op computer, laptop of iPad te bekijken. Uitprinten kan maar dan gaat het om vele honderden bladzijden, zelfs in een incomplete versie met minder foto’s en geen geluid- en filmopnamen. Bovendien werken dan de vele links naar muziekopnamen, fotogalerijen en filmpjes op het internet overal in de tekst niet meer.

Voor wie even niet digitaal actief is of wil zijn, tijdens de Nieuwjaarsreceptie werden ook vier grote zuilen met daarop vele honderden foto’s van carnaval vierende (ex-)Raaltenaren vroeger en nu gepresenteerd. Het fotoaanbod was zelfs zo groot dat de PR-commissie een selectie moest maken. De ruim twee meter hoge zuilen worden komende maanden een soort van reizende fototentoonstelling. Ze zullen voor veel herkenning zorgen tijdens de officiële jubileumreceptie zaterdagmiddag 11 januari (Zwakenberg), het Gein Gala Bal vrijdagavond 24 januari (Leeren Lampe), de carnavalsmarkt op 1 februari (Markt e.o.) en de vijf Dolle Dagen Carnaval in Raalte van 28 februari tot 5 maart.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.