hier in olst wijhe wij zijn begonnen

Aan het woord is Toon Schuiling, dit is zijn derde bijdrage in deze nieuwe rubriek

Mijn partij, de PvdA, trapte de afgelopen week af met een dorpsgesprek in het Holstohus. Thema: leefbaarheid. De directeur van het Overijssels Trendbureau Hans Peter Benschop schetste een toekomstperspectief waarop gedreven werd gereageerd door Anton Kleine Schaars en Wilfred Vruggink van de Plaatselijke Belangen van Wijhe en Olst. Al met al een prima avond. De enige die een beetje zuinig keek was onze penningmeester. Op het dorpsgesprek kwamen 60 belangstellenden af. En dat was in jaren niet gebeurd. Zestig kopjes koffie, zestig nieuwjaarsborrels…….geen nood, er is voor gespaard.

Ook de volle zaal roerde zich danig. Leefbaarheid is een breed thema. Wij hebben het gehad over de onmiskenbare verkeersproblemen in het centrum van Olst, de langslepende sanering van het Olasfa terrein en ook over hondenpoep. Stuk voor stuk zaken die het waard zijn om goed te bespreken. Maar het zijn wel allemaal fysieke onderwerpen.

Er speelt meer! De komende jaren stijgt de begroting van Olst-Wijhe van € 45 miljoen tot ver boven de € 50 miljoen. Dat lijkt aardig maar wij krijgen er tegelijkertijd een hoeveelheid werk bij waar je U tegen zegt. De jeugdzorg, nu een taak van het rijk en de provincie, gaat naar de gemeente. Ook komen er zorgtaken vanuit de AWBZ naar ons toe. En al per 1 januari 2015 is de Participatiewet een feit. Ook de uitvoering van deze wet ligt straks op het gemeentelijke bordje.

Dat is nogal wat. Neem nu de Participatiewet. Met de Participatiewet worden de huidige Wet Werk en Bijstand, de Wet Sociale Werkvoorziening en (delen van) de Wajong samengevoegd. Daarmee komt er één regeling voor mensen die kúnnen werken maar daarbij hulp nodig hebben. In Olst-Wijhe doen enkele honderden mensen een beroep op de bestaande drie regelingen. Dit aantal stijgt nog steeds. Opgave voor de gemeente is om deze groep mensen vanaf 2015 aan het werk te houden of te krijgen. En dan niet bij sociale werkplaatsen maar bij reguliere bedrijven en bij de overheid. Daarbij komt ook dat een uitkering niet langer vrijblijvend is. Uitkeringsgerechtigden worden verplicht om vrijwilligerswerk te doen. Maar dit vrijwilligerswerk mag vervolgens weer niet leiden tot verdringing van werkgelegenheid.

Ik ben blij met de Participatiewet. Het is goed om tot één regeling te komen. Het is ook goed dat de gemeente, als de meest nabije overheid, de uitvoering gaat doen. Maar er wordt nogal wat gevraagd. Hoe krijgen wij die mensen aan het werk? Is er werk? Is dat werk in een beschutte omgeving. Niet iedereen is even gemakkelijk plaatsbaar. En wanneer is er bij vrijwilligerswerk sprake van verdringing. En natuurlijk, wat zijn de financiële consequenties?

Ook op deze vragen moet een antwoord komen. En snel ook. De Participatiewet is over minder dan een jaar een feit. Infrastructuur, saneringen en ook hondenpoep. Het zijn stuk voor stuk belangrijke zaken. Maar laten wij in vredesnaam de sociale kant van het gemeentelijke

werk niet vergeten.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.