hier in olst wijhe de wijhese bibliotheek

De bieb staat onder druk. Telde ons land in 2003 nog 1100 bibliotheekvestigingen. Nu zijn dat er nog 800. Ook in Olst-Wijhe laat de bieb flinke veren.

Aan het woord is Toon Schuiling, dit zijn vierde bijdrage in deze rubriek.

In 2011 werd de bibliobushalte in Wesepe wegbezuinigd en het afhaalpunt in Welsum geschrapt. Onder druk van de crisis besloot de raad vorig jaar om opnieuw 10% op de subsidie (nu ongeveer € 4 ton) voor de bieb te korten. Niet leuk maar ook niet uniek. Zeven van de tien gemeenten bezuinigen op het bibliotheekwerk. Het in de benen houden van een bieb is duur. Gemiddeld dragen de lezers 20% bij in de kosten. De rest betalen wij met elkaar. Dat geeft niets overigens, de bieb is het waard.

Tegelijkertijd met de nieuwe bezuinigingsopdracht kreeg het biebbestuur van de raad de belangrijke opdracht om een bibliotheekfunctie binnen alle 12 basisscholen in Olst-Wijhe te organiseren. Dit omdat de laaggeletterdheid toeneemt. Dit ook omdat de biebvoorziening buiten de kernen Olst en Wijhe eerder is wegbezuinigd.

Maar met dit alles rust op het bibliotheekbestuur een wel een zware verplichting. Meer doen voor minder geld. Dat is nog al wat. Het is dan ook begrijpelijk dat het bibliotheekbestuur toe wil naar slechts één hoofdvestiging in plaats van twee (in Olst en in Wijhe). Maar met het voorstel om de hoofdvestiging in Wijhe te reduceren tot louter een afhaalpunt schiet het biebbestuur door. Dat is, hoe zeer ik de financiële nood begrijp, geen goed plan. De Wijhese bibliotheek staat letterlijk en figuurlijk midden in het dorp. En dat al vele decennia lang.

Daarom moeten wij even een pas op de plaats maken. Althans voor dit onderdeel. ‘De bieb op school’ moet gewoon door. Daar valt geen tijd mee te verliezen. Maar met elkaar – gemeentebestuur, biebbestuur en Wijhese samenleving – moeten wij verder kijken hoe wij biebgebouw beter kunnen laten renderen.

Een paar schoten voor de boeg: dat kan bijvoorbeeld door meer inzet van vrijwilligers. Dat kan wellicht ook door andere functies aan het gebouw toe te voegen. Denk aan de politiepost, denk aan het Noaberhuus idee, denk aan het Centrum voor Jeugd en Gezin en denk vooral aan de Rabobank. Het huidige bankgebouw aan de Oranjelaan blijft daar niet eeuwig staan. Een deel van de bieb (aan de Kerkstraatzijde) kan wellicht als bank/pinruimte dienst doen.

En zo zijn er misschien meer opties te bedenken. Opties die het biebbestuur als eigenaar van het gebouw geld opleveren én in staat stellen om méér dan een afhaalpunt in Wijhe de benen te houden. Opties die tegelijkertijd zorgen voor leven in de Langstraat. Het kost natuurlijk even tijd om dit alles goed uit te werken. Maar Wijhe en de Wijhese bieb verdienen hiervoor een faire kans te krijgen.

Toon Schuiling

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.