het nieuwe hoftheater gaat officieel open

Apetrots is Van den Born. Hij werd in 2008 als theaterdirecteur in Raalte aangesteld om te bouwen aan een stabiele organisatie en een nieuwe accommodatie. Zijn missie lijkt met de opening van het nieuwe HOFtheater ruimschoots volbracht. “Ik ben trots dat we het hebben kunnen realiseren met een krap budget. Echt iedereen heeft zijn schouders eronder gezet. Ondernemers, vrijwilligers, medewerkers en natuurlijk ook de gemeente Raalte. Het is bijzonder dat een gemeente geld vrijmaakt, zeker in een tijd als deze.”

Op de zaal na, is het hele theater nieuw. En toch is de zaal ook grotendeels vernieuwd. Van den Born: “De zaal- en theaterverlichting zijn aangepast, het toneel is nieuw, nieuwe toneeldoeken….” Het toneel is in oppervlak bijna twee keer zo groot geworden. Dat is niet de enige nieuwe ruimte die het theater aan artiesten biedt overigens. Het theater heeft nu zelfs een artiestenfoyer. “Daar zijn de artiesten heel enthousiast over. Er wordt vol lof op gereageerd.”

Natuurlijk kampt een nieuw gebouwd theater ook met wat kinderziektes. “Maar die zijn we nu bijna allemaal de baas,” stelt Van den Born. “Zo ergerde ik me aan de galm in het theatercafé. Dat lossen we op door gordijnen op te hangen en geluidsdempend materiaal aan het plafond te bevestigen. Ook waren er wat puntjes wat betreft de toegang voor invaliden. Wie in een rolstoel zit, kon niet zelfstandig naar binnen. We hebben nu knoppen op de deuren laten maken.”

Ook de gehandicaptenadviesraad gaf het HOFtheater adviezen om het theater beter toegankelijk te maken. “De gang naar de theaterzaal loopt een beetje op en af. Lastig voor mensen die minder goed te been zijn. De adviesraad adviseerde ons om leuningen in de gang te monteren. Dat advies hebben we ter harte genomen. Ook hebben we een kapstok op laag niveau laten plaatsen, zodat mensen in een rolstoel zelf hun jas op kunnen hangen.”

Stapje terug

Nu de reusachtige klus van het HOFtheater grotendeels geklaard is, is het ook tijd voor Van den Born om verder te kijken. Hij werd immers aangesteld om het HOFtheater naar een nieuwe accommodatie te leiden en de organisatie te stabiliseren. Aan een vertrek uit de organisatie denkt hij overigens nog niet concreet. “Maar het kan wel goed zijn dat ik een dag minder ga werken. Dat zou financieel ook goed zijn voor de organisatie.”

Open voor nieuwe klussen staat de 63-jarige Van den Born wel, maar hij is niet fulltime beschikbaar. “De kans is groot dat ik na de verkiezingen in de gemeenteraad in Hellendoorn kom, daar heb ik dan ook tijd voor nodig.” De theaterdirecteur is lijsttrekker van de PvdA in zijn woonplaats tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.