gezond en natuurlijk griepprik

In de krant van deze week lees ik dat de griep in Nederland inmiddels weer bijna is uitgegroeid tot een ware epidemie. Voorzichtig denk ik terug aan de oproepbrief van de huisarts voor het halen van de griepprik. Ik heb besloten om het niet te doen ondanks het advies van de Gezondheidsraad.

Deze raad adviseert vaccinatie tegen griep ondanks dat zij bekend is met het laatste wetenschappelijk

onderzoek ten aanzien van de gebrekkige effectiviteit. Dit wetenschappelijke adviesorgaan adviseert de minister op het gebied van de volksgezondheid op een “onafhankelijke” manier. Je zou dus verwachten dat ze recente resultaten van onderzoek meenemen in hun advies. Juist daar ligt het probleem. Als ik door de ledenlijst kijk van deze gezondheidsraad, zie ik een aantal belanghebbenden die in meer of mindere mate belang hebben bij de omzet/verkoop van datgene waarover zij adviseren. Wanneer je de tijd neemt en je kijkt een uitzending van “Zembla” terug over het beleid ten aanzien van griepvaccinaties dan worden de ware beweegredenen ook duidelijk.

Een recent wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk vastgesteld dat de werkzaamheid van influenzavaccinatie bij de meeste risicogroepen niet aantoonbaar is. Er is nauwelijks enig effect meetbaar.

Werkgevers die hun personeel een griepprik beschikbaar stellen, halen daar minder dan 0,13 ziektedagen per werknemer voordeel uit. Dit komt overeen met de tijd die het kost om de prik te halen. Onze staat geeft maar liefst 16,5 miljoen euro uit voor het verstrekken van de griepprik. Ook werkgever en particulier betalen nog een flink bedrag. Uit het onderzoek blijkt dat alleen bij COPD en bij kwaadaardige bloedziekten enige positieve werking is te verwachten. Bij de overige “risicogroepen” vinden we dus geen meetbaar resultaat. Daar bovenop komt dat een Amerikaanse studie aantoont dat het middel om het vaccin houdbaar te maken (kwik) uitermate giftig is voor mensen. Niettemin vind de Gezondheidsraad het feit dat er nu wetenschappelijk bewijs tegen de griepprik ligt, geen reden om te stoppen met de vaccinaties. Hoezo “onafhankelijk” advies?

De werking van de griepprik werd ooit vastgesteld via zogenaamd “observationeel onderzoek”. Geen correcte dubbelblind, placebo gecontroleerde studie dus. Vertaald voor de meeste lezers betekent dit, dat een doelgroep ondervraagd wordt over het wel of niet verkrijgen van griep na het nemen van een griepprik. Weinig wetenschappelijk en volkomen onbetrouwbaar, aangezien geen enkele omgevings- of invloedfactor verder wordt meegenomen in het onderzoek.

Voor mij is het volkomen helder. Ik doorsta wel een gezond griepje dat mijn immuunsysteem verbetert. Letten op gezonde voeding en voldoende vitaminestatus is voldoende.

info@matera.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.