een beetje minder faciliteiten kan ook wel

Opinie – De regio krijgt er een subtropisch zwembad minder bij. Die van Raalte gaat dicht. Goed besluit. Want er zijn subtropische zwembaden zat in de buurt. Deze tekst staat op Deventer, Salland, Vechtdal en HOi Centraal. Deventer, Zwolle, Wierden, Almelo: ze hebben allemaal subtropische baden.

Wanneer is het mis gegaan met faciliteiten heel dicht bij iedereen in de buurt te bouwen? Vermoedelijk toen we geld genoeg hadden. Niet alleen zwembaden moesten er overal komen. Ook banken zetten superdeluxe panden neer van geld van spaarders. Grote gemeentehuizen bewijzen dat bestuurders niet met andermans geld om kunnen gaan. De hebberigheid daalde van witte boorden naar de reguliere maatschappij: overal een prestigieuze bibliotheek, overal dorpshuizen, tennisbanen, een onderkomen voor de muziekvereniging, iedere kerk en ieder geloof zijn eigen honk, een eigen soos voor bejaarden, per wijk een jeu de boules baan, op een gegeven moment wilde de bridgeclub zelfs een eigen voordeur met een eigen sleutel.

De gekte is qua zwembaden nu voorbij. En daar is niks mis mee. Gezinnetjes stappen op zondagmorgen toch al in de auto. Dat ze daar 20 kilometer verder mee moeten rijden, is van geen enkel nadelig belang. Benzinegeld en iets duurder entreekaartje vind je terug in belastingverlaging. Niks aan de hand.

De Rabobank sluit overal waanzinkantoren (en kan nu zelfs 1000 man ontslaan zonder nadeel in de dienstverlening: doen, waarom gisteren niet?). Dus daar is het inzicht ook gekomen. Nu moet het nog landen tussen de oren van burgers: al die dorpshuizen, al die kulturhuizen, al die eigen parochielokaaltjes: het kost allemaal geld. En je hebt in je eigen dorp of wijk van die leuke cafés waar je ook terecht zou kunnen. Cafés ook, die maar moeilijk rendabel zijn, vanwege al die gesubsidieerde concurrentie.

Wie kan ons voorrekenen wat het bespaart als alle dorpshuizen en aanverwante locaties dichtgaan? Met dat belastingverlagende bedrag kan iedereen die dat wil gewoon naar het café om te kaarten, te vergaderen, te contacten. De huisbaas is de kroegbaas. Daar hoeft geen cent subsidie bij. En je bent af van alle paracommercie.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.